Krajem svibnja ćete besplatnom mobilnom aplikacijom doći do najjeftinijeg goriva u FBiH

Krajem svibnja ćete besplatnom mobilnom aplikacijom doći do najjeftinijeg goriva u FBiH

Mobilna aplikacija o cijenama naftnih derivata na benzinskim crpkama u Federaciji BiH će proraditi krajem svibnja i moći će je besplatno koristiti svi potrošači preko svojih mobilnih uređaja, potvrđeno je za Faktor iz Federalnog ministarstva trgovine. Aplikacija će potrošačima omogućit uvid u popis svih benzinskih crpki u Federaciji BiH (po GPS signalu u krugu od 20 kilometara), kao i pregled najnižih cijena na crpkama. 

"Potrošači će korištenjem ove mobilne aplikacije imati jednostavan pristup pregledu važećih cijena. Nadalje, posebno je važno naglasiti da, u svrhu informiranja o mogućnosti kupovine po nižim cijenama, vozači će na ovoj mobilnoj aplikaciji imati pristup pregledu najnižih cijena na benzinskim crpkama prema zadanom lokalitetu", kazali su u Federalnom ministarstvu trgovine.

Dodaju kako će na ovaj način vozači davanjem svoje ekonomske podrške najpovoljnijim prometnicima naftnih derivata biti dominantan faktor na tržišnoj utakmici. Naglašavaju da realizacija ovog projekta olakšava i rad inspekcijskim tijelima.

Objašnjavaju da će se realizacijom Projekta elektronskog vođenja obavještenja o promjeni cijena i marži - eopc.fmt.gov.ba, pojednostaviti postupak promjene cijena goriva.

"Ranijim uputama je bilo propisano da su benzinske crpke dužne radi ovjere dostaviti Ministarstvu obavijesti o promjeni cijena (OPC obrazac) i obavijest o promjeni marži (OPM obrazac), putem faksa, tri dana prije početka primjene novih cijena, odnosno marži. Nakon ovjere obrasci su faksom dostavljani gospodarskom subjektu. Ovjereno obavještenje goodarski subjekti su bili dužni istaknuti na vidnom i za kupce uočljivom mjestu u prodajnom objektu. To je ocijenjeno kao zastarjelo", rekli su u Ministarstvu.

Ističu kako je u okviru Projekta elektronskog vođenja obavještenja o promjeni cijena i marži digitalna aplikacija sastavljena od web i mobilne aplikacije.

"Web aplikacija podrazumijeva postupak registracije privrednih subjekata i unos osnovnih podataka o benzinskoj crpki (naziv matične tvrtke, naziv benzinske tvrtke, ID broj, e-mail, telefon, adresu, geolokaciju na Google Maps, itd.), prijavu važećih maloprodajnih cijena i marži i prijavu svake sljedeće promjene cijena i marži. Ministarstvo ima potpun pristup bazi podataka web aplikacije, kao i nadležna tržišna inspekcija. Mobilna aplikacija o cijenama naftnim derivata na benzinskim crpkama u Federaciji BiH će biti u funkciji krajem svibnja 2019. godine i moći će je besplatno koristiti svi potrošači preko svojih mobilnih uređaja", rekli su.

Pričali smo i s vozačima.

"Ta mobilna aplikacija je svakako dobra stvar, jer u ovom vremenu neimaštine svaki fening je bitan. Možda onima koji imaju luksuzna vozila nije bitna cijena goriva, ali nama sa starijim vozilima jeste. Uvijek gledam da točim gorivo tamo gdje je jeftinije. Valjda će moj telefon podržavati tu aplikaciju. Nadam se da u sljedećem razdoblju gorivo neće poskupjeti, jer ovdje odmah trče da podignu cijene, a kada treba da ih spuste, to odugovlače do posljednjeg trenutka", govori jedan od sarajevskih vozača.

Pogled.ba

na vrh članka