Erdogan poželio BiH što skorije formiranje Vijeća ministara i ulazak u NATO

Erdogan poželio BiH što skorije formiranje Vijeća ministara i ulazak u NATO

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je nakon sastanaka sa članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i Šefikom Džaferovićem da Turska snažno podržava članstvo Bosne i Hercegovine u NATO savez, napominjući da je stabilnost BiH izuzetno značajna za stabilnost cijele Europe, javlja Anadolu Agency (AA), prenosi Fena.-Želimo da se što prije formira vlast u BiH bez međusobnih optužbi i da se lideri što prije fokusiraju na proces reformi, integracije BiH u euroatlantske institucije i članstvo u NATO čemu Turska pruža veliku podršku - rekao je Erdogan na konferenciji za medije.

Naglasio je i kako će Turska pružiti svaki vid podrške kako bi projekat plinovoda "Turski tok" prolazio i kroz Bosnu i Hercegovinu.

Istaknuo je da BiH predstavlja istinski mozaik Balkana zbog čega su mir i stabilnost u BiH od velikog značaja za mir u čitavoj Europi, a ne samo u toj regiji.

-Naši odnosi s BiH uvijek su prioritet. Imali smo vrlo konstruktivne razgovore i razmotrili potrebne korake za unapređenje već odličnih odnosa koje imamo. Potvrdili smo da će Turska nastaviti ulagati napore za stabilnost BiH, jačanju ekonomske saradnje što će doprinijeti unutarnjoj političkoj situaciji i napretku cijelog društva - kazao je Erdogan.

Dodao je kako je danas u Ankari potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini što će doprinijeti trgovinskoj razmjeni od milijardu eura, napominjući da je već dao "potrebna uputstva za uvoz mesa iz Bosne i Hercegovine".

-Autoput Sarajevo - Beograd će također doprinijeti razvoju cijele BiH. U tom kontekstu, danas smo potpisali i Memorandum o razumijevanju. Razgovarali smo i o pitanjima energetike, turizma, poljoprivrede i stočarstva. Nastavljamo poticati privatne kompanije da ulažu u BiH - rekao je turski predsjednik.

Istaknuo je kako je na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH razgovarao i o regionalnim i međunarodnim temama, uključujući i jačanje regionalne suradnje na Balkanu.

-BiH zauzima posebno mjesto u našim srcima i zato ulažemo velike napore da doprinesemo rješavanju svih problema s kojima se susreće Bosna i Hercegovina, kao da se radi o našim osobnim problemima. Nastavit ćemo pružati svaku vid podrške i pomoći BiH - kazao je Erdogan.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik potpisali su danas u Ankari revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između Turske i Bosne i Hercegovine.

Predsjedatelj i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović te predstavnik člana PSBiH Željka Komšića borave u službenom posjetu Ankari. Nakon ceremonije svečanog dočeka uz vojne počasti ispred Predsjedničke palače u Ankari, uslijedio je sastanak članova Predsjedništva BiH s Erdoganom, nakon čega je održan i sastanak izaslanstava Turske i BiH.

Potpisan je i Memorandum o razumijevanju u vezi s izgradnjom autoputa Beograd - Sarajevo, kojim je predviđena dinamizacija procesa u izgradnji dijela puta koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, javlja AA.

Pogled.ba

na vrh članka