Tko je Zeničanin koji je tvrdio da ga je SOA vrbovala: Hasanspahić povezan s Bosnićevim jatacima!

Tko je Zeničanin koji je tvrdio da ga je SOA vrbovala: Hasanspahić povezan s Bosnićevim jatacima!

Osoba koju je navodno pokušala vrbovati Hrvatska obavještajna agencija (SOA) krajem ožujka u veleposlanstvu BiH u Ljubljani, je vozač iz Zenice Fahrudin Hasanpahić, koji je na privremenom radu u Sloveniji, saznaje Dnevni Avaz iz izvora bliskih Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH.Izjava u tužiteljstvu

Hasanspahić je, kao i Harun Čelenka, koji je ranije tvrdio da ga je SOA regrutirala u aferu Selefija za prijenos oružja u džamiju u području Zeničko-dobojskog kantona, pripadnik selefijske  zajednice  u BiH, zbog čega je bio operativno interesantan za nadležnu policiju i obavještajne službe Hrvatske.

S tim su upoznate i bh. policijske agencije, ali i TužiiteljstvoBiH, koje je dobilo Hasanspahićevu izjavu putem Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Saznali smo da je Hasanspahić zatražio pomoć od Veleposlanstva BiH u Ljubljani zbog, kako je rekao, višesatnog zadržavanja i maltretiranja na granici Hrvatske i Slovenijje, ali bez jasnih dokaza o pokušajima regrutiranja, osim sigurnosnih provjera država članica EU.

Njegovo svjedočenje navodno su potvrdila dva BiH. građanin (identiteti poznati “Avazu”) koji su bili s njim u automobilu. Ali jedan od njih je takođeri pripadnik selefijske zajednice u BiH, koji je podvrgnuta provjeri.

No, ni veleposlanstvu ni nadležnim službama Hasanspahić nije prijavio da je povezan s braćom Selvirom i Nelvirom Durakovićem iz Bužima, koji su nedavno protjerani iz Slovenije zbog „ugrožavanja sigurnosti države, javne sigurnosti i javnog reda“.

Postao je zanimljiv

Na teret im je stavljeno da su bili u kontaktu s Huseinom Bilalom Bosnićem, vođom vehabija iz BiH, kojeg je Sud BiH osudio za vrbovanje boraca za rat u Siriji, a navodno su komunicirali i s nekim od selefija na sirijskom ratištu.

Prema informacijama „Avaza“, Hasanspahić je s Durakovićima, koji su, također, bili vozači kamiona, a u Sloveniji su imali stalni boravak, često obavljao poslovne rute te je zbog toga postao zanimljiv službama. Upravo zbog tih činjenica Hrvatska je Hasanspahića i držala pod nadzorom i o svemu obavještavala nadležne bh. policijske agencije, kako bi, kao i nad Čelenkom, imale sigurnosnu kontrolu.

Što će učiniti Tužiteljstvo BiH?

Dragan  Mektić, ministar sigurnosti BiH, koji je u aferi „Selefije“ prvi optužio Hrvatsku za vrbovanje bh. državljana, suočava se sada s ozbiljnom istragom Tužiteljstva BiH, prije svega zbog davanja lažnog svedočenja. Mektićev ključni svjedok iz afere, kako smo prije nekoliko dana ekskluzivno objavili, jeste selefija i opasni radikal Harun Čelenka, također iz Zenice.

Mektić je, kada je u pitanju pokušaj vrbovanja Hasanspahića, kazao da „SOA prijeti i ucjenjuje bh. građane bez ikakvih jasnih dokaza, čime narušava ugled i sigurnost BiH“.

Pogled.ba

na vrh članka