Podnošenje ANAP-a investicija u sigurnost i prosperitet BiH

Podnošenje ANAP-a investicija u sigurnost i prosperitet BiH

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš sa suradnicima bila je domaćin izaslanstvu Zajedničkog zapovjedništva snaga NATO-a iz Napulja koju je predvodio Admiral James Foggo, zapovjednik Zajedničkog zapovjedništva snaga NATO-a u Napulju, koji je ujedno i zapovjednik Pomorskih snaga SAD-a za Europu i zapovjednik Pomorskih snaga SAD-a za Afriku, javlja Hrvatski Medijski Servis.

U pratnji admirala Fogga bila je i zapovjednica Stožera NATO u Sarajevu brigadna generalica Marti J. Bissel i JFC NP politički savjetnik dr. Mel McNulty.

Ministrica Pendeš se zahvalila admiralu Foggu na interesu, posvećenosti i praćenju prilika u Bosni i Hercegovini i sveukupnoj podršci NATO zapovjedništva iz Napulja našem euroatlantskom putu.

Ovo je bila prilika da se gostima iz Napulja prezentiraju aktivnosti koje Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH realiziraju u okviru svojih redovitih zadataka, ali i da ih se informira o poboljšanju obučenosti, podizanju operativnih sposobnosti i personalne popune Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ministrica Pendeš je govorila i o procesu rješavanja viškova naoružanja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, aktivnostima i učešću naših pripadnika u operacijama podrške miru, procesu deminiranja kao i rezultatima i dostignućima koji su učinjeni u posljednje vrijeme, a odnose se na implementaciju dokumenta „Pregled obrane“ i „Dugoročnom Planu modernizacije Oružanih snaga BiH 2017 – 2027“.

Pendeš: Potrebna odluka nadležnih institucija

„U očekivanju implementacije prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANAP) u okviru MAP-a, pored PARP-a, IPAP je za sada najkompleksniji program suradnje s NATO-om, koji uključuje i aktere izvan MO i OS BiH“, kazala je ministrica Pendeš. Vezano za podnošenje ANAP-a, ministrica Pendeš je istakla da je za to potrebna odluka nadležnih institucija u BiH.

Na sastanku je istaknuta i činjenica da je našoj instituciji odobreno i pristupanje NATO programu DEEP (Defence Enhancement Education Program), što podrazumijeva unapređenje edukacije i obuke postojećih podočasničkih, časničkih i tečajeva engleskog jezika, što je izuzetna prilika za osnaženje kvaliteta obuke u OS BiH u okviru sveukupne izgradnje kapaciteta OS BiH.

Admiral Foggo je naglasio potrebu nastavka reformskih procesa u BiH i iskazao opredijeljenost Zapovjedništva NATO-a u Napulju da putem Stožera NATO-a u Sarajevu nastavi pružati podršku obrambenom sektoru u BiH u cilju napretka Bosne i Hercegovine na putu euroatlantskih integracija, dodavši da je podnošenje ANAP-a investicija u sigurnost i ekonomski prosperitet Bosne i Hercegovine.

Figgo: BiH ima ključnu ulogu za europski mir

“Bio sam u BiH prije više mjeseci, nisam nikada BiH izgubio iz vida. Ova zemlja ima ključnu ulogu za europski mir i promoviranje stabilnosti na Zapadnom Balkanu. NATO je predan nastavku snažnog partnerstva s Bosnom i Hercegovinom, što naglašava važnost ove zemlje za NATO i Balkan. NATO je zahvalan BIH na dugogodišnjem doprinosu u operacijama podrške za mir u svijetu. Vaš doprinos je od velike važnosti i doprinosi kolektivnoj sigurnosti”, poručio je Foggo u Sarajevu.

On je podsjetio da su NATO i BiH počeli raditi zajedno na reformi obrambenih institucija BiH 2006. godine, kada je BiH ušla u partnerstvo za mir.

“Partnerstvo se razvijalo i važno je ići naprijed u tom pogledu. Potičem BiH da nastavi napredovati tako što će svoje snage učiniti modernijim. Poboljšanja će dati Oružanim snagama sposobnosti koje se mogu koristiti za pružanje pomoći civilnim organima u slučaju prirodnih nepogoda, ali i pomoć u inozemstvu”, dodao je.

Foggo je kazao da suvremene Oružane snage ovise o adekvatnim resursima da bi bile efikasne, a građanima pružaju okvir neophodan za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine.

“NATO posvećuje pažnju pružanju podrške BiH, uključujući BiH kroz rad NATO stožera u Sarajevu. Spremni smo pružiti pomoć i savjete OSBiH i ministarstvu sigurnosti i drugim institucijama”, izjavio je admiral Foggo.

“U prosincu je NATO ponudio BiH da podnese godišnji program. To je dizjan kako BiH vidi svoje Oružane snage, a ne šta vam Bruxelles govori kako trebaju one izgledati. Vidjeli smo mnogo diskusija, ja u potpunosti podržavam program i želim da bude podnesen. Kada se to dogodi – dobit ćete stabilnost i sigurnost i OSBiH koje će voditi ka prosperitetu”, rekao je.

“RS mjenja mišljenje”

Odgovarajući na pitanja novinara – on je poručio da su operacije NATO snaga obrambene – a ne ofanzivne. Također, govorio je i o vojnoj neutralnosti Republike Srpske.

“Vidio sam da Republika Srpska mijenja mišljenje u proteklih nekoliko godina. Bili su za NATO i MAP, sada nisu. Godišnji nacionalni plan je pitanje kako vi želite dizajnirati vaše oružane snage”, rekao je.

Rekao je da je NATO u interesu svima koji su za sigurnost zemlje i njenih granica, te da je to vrlo važno za ekonomski prosperitet BiH.

/HMS/

na vrh članka