Komšić najavio krivičnu prijavu protiv Dodika

Komšić najavio krivičnu prijavu protiv Dodika

Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je u Banjaluci zatražio od zapovjedništva Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju više od polovice stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS, reagirao je drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je najavio da će ponovo podnijeti krivičnu prijavu protiv Dodika zbog izazivanja pobune u Oružanim snagama BiH.

“Prije nekoliko godina, zbog slične Dodikove namjere vezane za OS BiH, podnio sam krivičnu prijavu zbog počinjenog krivičnog djela kvalificiranog kao pokušaj izazivanja pobune u OS BiH. Naše pravosuđe je, koje su tada podržali stranci, odbacilo tu krivičnu prijavu, mada su svi neslužbeno tvdili kako postoje elementi krivičnog djela”, kazao je Komšić za N1.

“Ovo je slična, ako ne i identična situacija, koja ima elemente podsticanja na pobunu u OS BiH, i to zbog pozivanja da se ne poštuju važeće zakonske norme, a koje se tiču OS BiH, uključujući i službenu uniformu pripadnika OS BiH”.

“Nažalost, očekujem istu reakciju pravosuđa kao i tada – dakle ništa! S druge strane, ja se nadam da je napokon nekima u Sarajevu, koji su tvrdili da to i nije tako bitno, sada jasno šta zapravo Dodik hoće i koliko je važno da ova zemlja bude, kad-tad, članica NATO saveza”.

Što se tiče Dodikove posjete Austriji, Komšić kaže da njega nije obavijestio o ovome, a za kolegu Džaferovića ne zna.

“Dodik se može sastajati s kim hoće, a da bi neka posjeta bila službena, ona mora biti usuglašena na nivou Predsjedništva BiH. Dakle, ovo ima karakter privatne posjete”, kazao je.

/HMS/

na vrh članka