Bošković: Protivimo se gradnji migracijskog centra u Bihaću na području gdje žive Hrvati

Bošković: Protivimo se gradnji migracijskog centra u Bihaću na području gdje žive Hrvati

Dio današnje sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta protekao je u replikama nakon što je Mladen Bošković (koalicija stranaka HNS-a predvođena HDZ-om  BiH), pozivajući se na javljanje stanovnika s terena, problematizirao namjeru da centar za zbrinjavanje migranata bude građen na području izvan urbanog dijela Bihaća naseljenom većinom katoličkim – hrvatskim življem.

Uslijedile su diskusije i replike Boškoviću da politizira osnovnu temu sjednice skrećući je bespotrebno na etnički kolosijek, na što je on kazao kako mu to nije bila namjera već da ga zanimaju životni problemi i brige stanovnika na području na kojem, prema najavama, treba graditi takav centar.

Budući da je na sjednici, u prethodnim diskusijama, kao ilustracija o težini migrantske krize u Unsko-sanskoj županiji, rečeno i da su migranti ‘okupirali Bihać’, Bošković je u jednom trenutku problematizirao – ne znači li, analogno, da će u slučaju izgradnje centra na navedenom području, migranti okupirati domicilne Hrvate.

– Bihać se želi riješiti imigracijskih  centara, ako sam dobro razumio. Želi napraviti centar izvan Bihaća. Koje je to područje i tko tu živi? Dobili smo dopis od ljudi iz toga područja, koje uglavnom naseljavaju Hrvati, oni koji su još ostali u USŽ. Oni ne mogu utjecati na gradsku ni županijsku  vlast da se čuje njihov glas, Ovo je njihov glas, preko glasa zastupnika HDZ-a – HNS-a, da se vodi računa da migracijski centar ne dođe na prostor gdje žive Hrvati katolici. Mi to nećemo prihvatiti, snažno ćemo se suprotstaviti, kako to dopuštaju Ustav i zakoni. Ukoliko je to točno. Odmah ćemo imati još jedan problem više – rekao je Bošković.

Pojedini članovi Zastupničkog doma su na to negodovali i njegov istup nazvali bespotrebnim ‘prebrojavanjem krvnih zrnaca’ te su tražili da se diskusija vrati na osnovnu svrhu sjednice.

Nakon izvjesnog vremena, prestale su diskusije ove vrste.

Tema današnje sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta je migrantska kriza, a posebno njen teret koji je pogodio Unsko-sansku županiju.

Sazivanje sjednice inicirali su upravo zastupnici iz te županije i pismeno predložili deset mjera s ciljem da olakšaju teret ovom dijelu Federacije odnosno Bosne i Hercegovine. Predložene mjere nalažu određeni angažman i federalne i državne razine, a predlagači traže da ih Zastupnički dom izglasa kao vlastite zaključke.

/HMS/

na vrh članka