Inzko: Danas neću koristiti bonske ovlasti, a za sutra ćemo vidjeti

Inzko: Danas neću koristiti bonske ovlasti, a za sutra ćemo vidjeti

Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini za N1 je kazao da je dobio veliku podršku Vijeća sigurnosti UN-a tijekom predstavljanja izvješća za Bosnu i Hercegovinu. Za N1 je govorio o bonskim ovlastima, njihovoj uporabi, ali i o optužbama koje dobiva na svoj račun od građana i političara u BiH."Važno je da sam kao nikada ranije dobio podršku članica Vijeća sigurnosti. Četiri članice su pričale o bonskim ovlastima. Prvi put se za deset godina vršila debata", kazao je Inzko u uvodu.

"Koristile su se one 750 puta u prošlosti. Oni su to prihvatili. Nisu željeli reći da ih nema. Prvi put poslije dugo godina se o tome pričalo i naravno - to uključuje korištenje", kazao je Iznko za N1.

Kada će početi koristiti bonske ovlasti. Kada je trenutak?

"Kada bude dobar trenutak - to neću reći na televiziji", izjavio je Inzko.

On je u svom izvješću etiketirao sve one koji će činiti vlast na razini BiH. Za N1 je kazao da je došlo do određenog preusmjerenja i druge klime što se međunarodne zajednice tiče.

"O bonskim ovlastima se nije govorilo godinama. To znači da se nešto dogodilo u BiH. Sada se govorilo više o tome nego ikad. Postoje neki nesporazumi, bonske ovlasti postoje od početka, ali aktiviranne su 1997. godine, kada se vidjelo da Carl Bildt ne može ubrzano raditi. Danas neću koristiti bonske ovlasti. Sutra ćemo vidjeti šta će donijeti dan", poručio je u razgovoru sa Zvonkom Komšićem.

Inzko je rekao da je politika međunarodne zajednice takva da uvijek čeka poteze lokalnih vlasti, odnosno sudstva i tužiteljstva- a ako se oni iscrpe, onda bi međunarodna zajednica počela razmišljati o narednom koraku.

"Ljudi koji kažu da Inzko treba povući potez nisu išli na Ustavni sud, u Tužiteljstvo, odmah pozivaju Inzka. Treba iscrpiti domaća sredstva - pa onda doći kod mene", poručio je Inzko za N1.

Pogled.ba

na vrh članka