U USŽ oko 800 migranata zaraženo šugom

U USŽ oko 800 migranata zaraženo šugom

Zbog povećanog broja migranata koji dolaze na područje Unsko-sanske županije sve je teže kontrolirati higijensko-epidemiološku situaciju i ovdašnje zdravstvene ustanove za to jednostavno nemaju kapaciteta, izjavila je ministrica zdravstva u Vladi USŽ Nermina Ćemalović.

Prema njenim riječima, o ozbiljnosti situacije najbolje govori podatak da su zdravstveni radnici u proteklom razdoblju evidentirali migrante koji su HIV pozitivni, a ima i oboljelih od tuberkuloze te hepatitisa B i C. Također, u proteklom razdoblju evidentirano je oko 800 migranata zaraženih šugom, prenose banjalučke Nezavisne novine.

“U dva najveća prihvatna centra u Unsko-sanskom kantonu, a to su ‘Bira’ u Bihaću i ‘Miral’ u Velikoj Kladuši, trenutno je smješteno preko 3.000 migranata. Najveći je broj mladića starosti od 15 do 30 godina, a među njima je evidentiran i veliki broj ovisnika o narkoticima i hipnoticima. Definitivno je situacija zabrinjavajuća”, kazala je Ćemalović.

Prema njenim riječima, lječnici koji pružaju usluge u tim centrima u velikom su problemu jer se u tolikoj masi ljudi koji borave na skučenom prostoru ne može se efikasno kontrolirati higijensko-epidemiološka situacija. Ona je istaknula kako postojeće zdravstvene ustanove nisu dovoljno kapacitirane da pružaju uslugu migrantima.

“Kapacitet Kantonalne bolnice u Bihaću dovoljan je za domicilno stanovništvo. U slučaju pojave bilo kakvih masovnijih zaraznih bolesti među migrantima ili slično, bili bismo u ogromnom problemu. Imali smo slučajeve masovnih tučnjava među migrantima i zamislite kako je kad odjednom primite nekoliko desetaka ozlijeđenih osoba. Dovoljno je samo da spomenemo da je Dom zdravlja u Bihaću u proteklom razdoblju, u Hitnoj medicinskoj pomoći, izvršio preko 2.500 usluga koje se odnose na migrante”, kaže ona.

Zbog svega toga, kako je kazala, neophodno je osigurati dodatne smještajne i tehničke kapacitete, te ih opremiti kako bi se migrantima mogla pružiti adekvatna zdravstvena zaštita.

/HMS/

na vrh članka