Čović i Dodik u Mostaru razgovarali o formiranju vlasti, Dodik odbio doći na 'Večernjakov pečat'

Čović i Dodik u Mostaru razgovarali o formiranju vlasti, Dodik odbio doći na 'Večernjakov pečat'

Predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sastali su se u srijedu u Mostaru gdje su, među ostalim, razgovarali o formiranju Vijeća ministara BiH.- Naš zajednički stav je žurno i bezuvjetno uspostaviti Vijeće ministara BiH, sukladno izjavi i rasporedu resora koje smo davno dogovorili – kazao je novinarima Čović.

Po njegovom mišljenju, ako se to ne dogodi uskoro, doći će do problema funkcioniranja svih razina vlasti u BiH.

Dodik je potvrdio kako između te dvije stranke nema nikakvih uvjetovanja i otvorenih pitanja što se tiče formiranja vlasti.

- Mi smo spremni da to uradimo 'jučer', ali je to nemoguće samo s naše dvije strane jer je potrebna i bošnjačka strana koja oklijeva i misli da na taj način pravi sebi dobru poziciju. Ovo je šteta za BiH i njezin europski put – istaknuo je Dodik.

Kako je rekao, kraj svibnja je termin kada će Europska komisija dati svoje mišljenje o statusu BiH, prije svega o kandidacijskom statusu ako se formira vlast ne samo na bh. razini nego i na federalnoj razini.

- Vidimo da od toga nema ništa jer kraj mjeseca samo što nije – istaknuo je predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Što se tiče predstavnika srpskoga naroda, dodao je, "smatramo da neko uništava ili osporava našu ustavnu poziciju".

- Naš narod je izišao na izbore, glasovao i ustavna pozicija je takva da Srbi participiraju u zajedničkim institucijama. Mi ni od koga ništa ne tražimo, samo prava dobivena demokratskim izborima - podvukao je Dodik.

Dodik odbio doći na manifestaciju 'Večernjakov pečat'

Upitan je li se predomislio i hoće li sudjelovati na Večernjakovu pečatu, kazao je kako on tu manifestaciju podržava, no da joj neće nazočiti. 

"Došao sam na poziv kao član Predsjedništva BiH. Na (Večernjakovu) pečatu neću biti jer se navodno obilježava i svečanost povodom primanja BiH u UN. Ja to ne podržavam", rekao je Dodik u izjavu za medije.

On je ranije po dolasku u Mostar posjetio Srpsko kulturno prosvjetno društvo "Prosvjeta", gdje je izjavio kako neće prisustvovati Večernjakovom pečatu "jer se navodno tamo obilježava i svečanost povodom primanja BiH u UN“, što on ne podržava. 

 (Fena/Hina)

na vrh članka