Košarac: Nema kraja političkom bezobrazluku SDA

Košarac: Nema kraja političkom bezobrazluku SDA

Predsjedatelj Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac ocijenio je da nema kraja političkom bezobrazluku SDA, Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića, koji krivicu za političku krizu i nefunkcioniranje zajedničkih institucija pokušavaju pripisati SNSD-u.

“Riječ je o bezobraznoj zamjeni teza jer je svima u BiH, kao i u inozemstvu jasno da su Izetbegović, Zvizdić i SDA producirali krizu na razini zajedničkih institucija uporno odbijajući ispoštovati ustavna prava i izbornu volju srpskog naroda i Republike Srpske”, rekao je Košarac Srni, komentirajući jučerašnje priopćenje SDA u kojem za opstrukciju rada parlamenta BiH optužuje SNSD.

Košarac je ponovio spremnost SNSD-a i koalicijskih partnera iz Republike Srpske da odmah i bez ikakvih uvjetovanja uđu u proces izbora novog Vijeća ministara kako bi se ispoštovala volja srpskog naroda iskazana na izborima u listopadu prošle godine.

“Mi ćemo učiniti sve da što prije s političke scene ode ovo Vijeće ministara, u kojem sjede ministri koji nemaju legitimitet predstavljati srpski narod i Republiku Srpsku”, poručio je Košarac.

On je podsjetio da aktualni saziv Vijeća ministara u posljednjih godinu dana nije imao većinu ni u sazivu Zastupničkog doma, koji ga je birao, a kamoli sada, kada SNSD, zajedno s koalicijskim partnerima iz Republike Srpske, ima nadmoćnu većinu u oba doma Parlamenta BiH.

“Apsurdno je da takvo Vijeće ministara radi i šalje bilo kakve zakone i odluke parlamentu koji ga nije birao, a posebno je apsurdno da su mnogi od tih ministara istovremeno i zastupnici i izaslanici u novom sazivu parlamenta BiH. Ako za dva mjeseca ne izaberemo novo Vijeće ministara, moglo bi se dogoditi da Denis Zvizdić istovremeno bude i predsjedatelj Zastupničkog doma i predsjedatelj Vijeća ministara, što se nikada i nigdje u zemljama parlamentarne demokracije nije dogodilo”, ukazao je Košarac.

On je naglasio da je rješenje da ti ministri odmah podnesu ostavke i da se bira novo Vijeće ministara u skladu s voljom građana na proteklim izborima.

Košarac je dodao da SDA krši Ustav BiH, Zakon o Vijeću ministara i Poslovnik o radu Zastupničkog doma, u kojima su jasno i precizno propisani rokovi za izbor predsjedatelja i članova Vijeća ministara.

“Prva sljedeća odluka koju će Zastupnički dom donijeti bit će odluka o potvrđivanju imenovanja predsjedatelja Vijeća ministara. To je i ustavna, i zakonska, i poslovnička obaveza Zastupničkog doma, nakon što Predsjedništvo BiH donese odluku o imenovanju predsjedatelja Vijeća ministara”, naveo je Košarac.

Do tada, kaže on, nema potrebe da dužnosnici SDA obmanjuju javnost ili vrše bilo kakve pritiske.

“To im neće proći, niti ćemo dopustiti da Srbe i Republiku Srpsku u zajedničkim institucijama ponovno predstavljaju poslušnici Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića, kako to u SDA žele i sanjaju”, poručio je Košarac.

/HMS/

na vrh članka