U Mostaru zatvorena birališta za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu

U Mostaru zatvorena birališta za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu

Petnaest birališta na kojima su Hrvati iz Hercegovini glasovali za zastupnike u Europskom parlamentu iz Republike Hrvatske zatvoreni su u 19 sati.Kako Pogled.ba doznaje iz Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru izbori su protekli bez problema.

Iako je u pojedinim trenutcima dolazilo go gužvi na pojedinim biračkim mjestima svi koji su imali pravo glasa i željeli ga iskoristiti u Mostaru su svoju građansku dužnost uspješno obavili.

Na izborima za Europski parlament državljani 28 zemalja članica Europske unije danas su birali ukupno 751 eurozastupnika, a od tog broja iz Republike Hrvatske bit će izabrano njih 11, odnosno 12 nakon izlaska Velike Britanije iz EU.

Zastupnici iz Republike Hrvatske biraju se po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnim glasovanjem u jednoj izbornoj jedinici koju čini cijela država, uključujući i biračka mjesta izvan Hrvatske.

Hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini mogli su glasovati do 19 sati u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u Banjaluci, Livnu, Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Vitezu, na ukupno 41 biralištu.

Sudeći prema rezultatima Državnog izbornog povjerenstva izlaznost ove godine znatno je veća nego što je to bilo na proteklim izborima koji su održani  2014 godine.


Tako je na izborima za hrvatske zastupnike u EP-u koja je zabilježena i na biračkim mjestima u inozemstvu, prema podatcima DIP-a do 16,30 sati glasalo 12.800 birača. 

Od toga je u Bosni i Hercegovini glasalo skoro osam tisuća. U Njemačkoj je glasalo 1.855 hrvatskih birača, a u Srbiji oko tisuću i pol.

Biračka mjesta su uglavnom zatvorena u 19 sati, a prvi i nepotpuni rezultati izbora bit će poznati iza 23 sata, kada se očekuje oglašavanje DIP-a.

Autor:D.G./Pogled.ba

na vrh članka