Za srijedu se najavljuju veliku prosvjedi: Hoće li se sutra ponoviti veljača 2014. godine?

Za srijedu se najavljuju veliku prosvjedi: Hoće li se sutra ponoviti veljača 2014. godine?

Javno oglašavanje Dragana Mektića, ministra sigurnosti u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, koji je pozvao građane da izađu na masovne prosvjede i traže ostavke članova Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, naišao je na prve reakcije u javnosti.„Pravda za svu našu djecu…“

Očevi stradalih mladića iz Sarajeva i Banje Luke Dženana Memića i Davida Dragičevića – Muriz i Davor, pozvali su svoje članove i pristalice na prosvjede u srijedu, 29. svibnja, ispred zgrade Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća zbog afere “Tegeltija”.

Prosvjedi će početi u 11:55 sati, simbolično poručujući da je vrijeme za promjene.

“Treba podržati svaki prosvjed u ovoj državi koji za cilj ima promjene. Ono što mi već odavno znamo, za što se više od tri godine već borimo, možda sad postaje jasno i drugima. Zato ćemo mi da izađemo s narodom zajedno ispred VSTV-a, da ponovo ukažemo na situaciju u pravosuđu, što radimo već tolike godine, mnogo prije afere u vezi s Tegeltijom, koja se proteklih dana povlači po medijima”, kazali su članovi grupe “Pravda za Dženana”.

Istakli su kako će stati uz narod i pozvali su druge da to učine. Iz Banje Luke je najavljen dolazak većeg broja građana koji će također tražiti da pravosuđe pošteno radi svoj posao i riješi slučajeve koji potresaju BiH već mjesecima.

Na prosvjede ispred VSTV-a građane je prvobitno pozvao ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kao vid pritiska na čelne ljude tih institucija kako bi podnijeli ostavke ponukani posljednjom koruptivnom aferom u koju je uključen i predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Brojni predstavnici političkih stranaka, vlasti i organizacija pozvali su Tegeltiju da ostavku, dok je Tužiteljstvo BiH formiralo predmet o ovom slučaju.

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog i sudskog tužiteljskog savjeta jučer je ponovo reagirao na izjave Dragana Mektića.Tegeltija je rekao da će se sjednica Visokog sudskog i tužiteljskog savjeta izmjestiti na drugo mjesto ako prosvjedi koji su inicirani od strane Dragana Mektića budu odobreni.

Sjećamo se borbe za JMB

“Ako se dogodi da ovi politički prosvjedi koji su inicirani od ministra sigurnosti budu odobreni od,  u okruženju ili u blizini kompleksa pravosudnih institucija BIH od strane nadležne institucije, ja kao predsjednik VSTS neću dozvoliti da članovi savjeta rade pod takvom vrstom pritiska, niti da kandidati za pravosudne pozicije u takvim okolnostima stresa izlažu svoje programe, te ću poduzeti potrebne mjere kako bi članovi savjet radili bez pritiska i prijetnje, te kako bi kandidati za pravosudne pozicije mogli bez opterećenja tim okolnostima izložiti svoje programe na sjednici VSTS”, priopćio je Tegeltija.

Ne ulazeći u povod ovog prosvjeda, a ako uzmemo u obzir veliko nezadovoljstvo životom koje vlada u BiH, ne bi iznenadilo da i ovi prosvjedi budu samo povod za masovna okupljanja građana. Podsjetimo, i prosvjedi za JMB, točnije malena djevojčica Belmina koja nije mogla na operaciju jer nije imala matični broj, okupili su na desetine tisuća građana ispred Parlamenta u Sarajevu.

Nepunu godinu poslije, svi se dobro sjećamo te 7. veljače 2014. godine… Gotovo nitko u BiH nije vjerovao da će prosvjedi najavljeni na Facebook grupi “50.000 ljudi na ulice za bolje sutra“ biti najmasovniji prosvjedi u modernoj povijesti BiH te da će poprimiti razmjere koje će zabrinuti brojne političare, građane i sigurnosne strukture tih dana.

Policija opremljena

Na kraju, vlast je nakon nemilih događanja postala svjesna koliko je teško braniti se od bijesnih građana. Tako su policijske strukture potrošile najmanje 23 milijuna KM na novu opremu i vozila namijenjenu suzbijanju demonstracija i građanskih nemira.

Tijekom 2014. godine policijskim službenicima nabavljani su štitovi, pendreci, šljemovi, suzavci i nove uniforme, a uz to su obučavani za moguće demonstracije. Gotovo sva ministarstva za unutarnje poslove su zapošljavala nove policajce, a o tome ponajbolje govori primjer policijskih službenika u Hercegovini koji su, tada dobili nove uniforme prvi put nakon 2009. godine, piše Dnevni list.

Pogled.ba

na vrh članka