Podignuta disciplinska tužba protiv Tegeltije

Podignuta disciplinska tužba protiv Tegeltije

Ured disciplinskog tužitelja (UDT) Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) podnio je danas disciplinsku tužbu protiv Milana Tegeltije, suca Osnovnog suda u Banjoj Luci i predsjednika VSTV-a BiH, zbog disciplinskog prekršaja propisanog člankom 56. točka 23. Zakona o VSTV-u BiH “bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristranost i kredibilitet sudstva”.

Povodom podnošenja disciplinske tužbe, oglasio se i predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija.

“Danas sam od strane zamjenika glavnog disciplinskog tužitelja VSTV-a Viber porukom obaviješten da je protiv mene podnio disciplinsku tužbu sa zahtjevom za privremeno udaljenje od dužnosti. Nisam upoznat sa sadržajem tužbe, njenim razlozima niti osnovama za njeno podnošenje, jer mi ista nije dostavljena. Također, nisam upoznat s razlozima niti osnovom za predlaganje privremenog udaljenja od dužnosti. U postupku koji je prethodio podnošenju ove tužbe nisam imao priliku sudjelovati kao prijavljeni, niti se izjasniti na navode tužbe niti zahtjeva za suspenziju”, naveo je Tegeltija.

Poručio je da od danas uzima godišnji odmor u kojem periodu će upravljanje institucijom voditi potpredsjednice VSTV-a, a do odluke po zahtjevu za privremeno udaljenje od dužnosti, kako bi se institucija VSTV, u periodu njegovog godišnjeg odmora, bez bilo kakvog njegovog sudjelovanju radu, mogla opredijeliti o zahtjevima UDT-a, naveo je.

“Pošto ne znam sadržaj tužbe i zahtjeva za privremeno udaljenje od dužnosti mogu reći samo sljedeće: ukoliko je tužba podnesena protiv mene kao suca, ističem da sam ja na stalnom radu u VSTV-u kao predsjednik VSTV-a te da sve radnje poduzimam u tom statusu a ne u statusu suca Osnovnog suda u Banjoj Luci. Prema tome, prema meni se moraju primjenjivati zakonske i podzakonske odredbe koje se odnose na odgovornost predsjednika VSTV-a i članova VSTV-a a nikako odredbe koje se odnose na odgovornost sudaca koji su na radu u sudovima u BiH. Svako drugo postupanje, s mog stanovišta, bi bilo pravno nasilje i moglo bi se staviti u kontekst izvanzakonskog pokušaja eliminacije predsjednika VSTS-a”,naveo je predsjednik VSTV-a.

Poručio je da, ukoliko je tužba i zahtjev za privremeno udaljenje protiv njega podnesen kao protiv predsjednika VSTV-a tada je zakon predvidio jasne procedure i za razrješenje i za suspenziju predsjednika VSTV-a koje se moraju poštovati i sve odluke VSTV-a donesene u zakonskoj proceduri će bezrezervno poštovati.

“Podnošenje ove tužbe je još jedan od dokaza u prilog mojih ranijih tvrdnji da UDT VSTV-a radi bez bilo kakvog utjecaja predsjednika VSTV-a. Iako se nisam imao priliku izjasniti, niti sam vidio tužbu, smatram da nisam učinio ni jedan disciplinski prekršaj, niti se na bilo koji način osjećam odgovornim. Sva moja dalja izjašnjenja će uslijediti nakon što dobijem uvid u disciplinsku tužbu i zahtjev za privremeno udaljenje od dužnosti”, stoji u reakciji.

Za ovaj slučaj angažirao je odvjetnika Asima Crnalića.

/HMS/

na vrh članka