Birokracija: Stop za strane volontere koji su pomagali migrantima u BiH

Birokracija: Stop za strane volontere koji su pomagali migrantima u BiH

Međunarodni volonteri iz Europe i Amerike, koji su mjesecima na sarajevskoj Željezničkoj stanici dijelili tople obroke migrantima i izbjeglicama, prestali su raditi zbog naredbe bosanskohercegovačkih vlasti. Istovremeno, zatvorene su i prostorije u kojima su spremani obroci.Služba za poslove sa strancima ne oprašta

Inspekcijska kontrola, koju je nedavno vodila Služba za poslove sa strancima BiH, rezultirala je zatvaranjem centra za pomoć migrantima i izbjeglicama grupe volontera „Aid Brigades“. 

Tom prilikom procesuirano je i sedam državljana zemalja Europske unije, koji nisu imali reguliran boravišni status. Na stranici za poslove sa strancima navedeno je da su po dolasku u BiH strani državljani obavezni prijaviti boravište Službi za poslove sa strancima – Terenskim centrima ili nadležnoj organizacionoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova, kako bi nakon ispunjenja ove zakonske obaveze mogli steći određena prava, a samim tim izbjeći propisane sankcije za nepoštivanje važećih zakonskih propisa na teritoriji Bosne i Hercegovine, piše Dnevni list.

Prema navodima Službe za poslove sa strancima, volonteri nisu ispoštovali zakone Bosne i Hercegovine.

– Radi se o tzv. humanitarnoj organizaciji koja nije registrirana u BiH, čiji volonteri nemaju odobrenje za rad i boravak u BiH, te nisu prošli potrebne preglede, niti imaju potrebna odobrenja za pripremu hrane migrantima-  piše u priopćenju u kojem se još napominje da se rad volontera, koji izlaze iz okvira sustava, neće tolerirati, jer se može ugroziti zdravlje ljudi.

U grupi volontera „Aid Brigades“, na početku su bile samo tri osobe, a nakon otvaranje centra radilo ih je 20. Međunarodni volonteri, koji obično borave u Sarajevu od dva tjedna do mjesec dana, bh. volonteri, te ljudi koji su organizirali ovu grupu, prikupljali su donacije, svakodnevno pripremali obroke, upućivali migrante da traže pravnu pomoć, ali i medicinske usluge.

Volonteri ‘remete javni red i mir’

Nizozemka Roos, koja je volontirala i na grčkom ostrvu Lezbos, u Sarajevu je još od rujna prošle godine. Ona za Radio Slobodna Europa (RSE) kaže da, osim navednih razloga za zatvaranje centra, predstavnici vlasti su im rekli da oni remete „javni red i mir“ okupljajući migrante na jednom mjestu, a ova volonterka još kaže da bh. vlasti ne žele migrante u Sarajevu.

„Vlasti su bile veoma jasne. Oni ne žele da mi radimo u bilo kojem smislu. Sada su izbjeglice na ulici, bez hrane, bez pomoći i bez mjesta u kojem mogu biti preko dana. Trenutačno im niko ne pomaže u Sarajevu. Kampovi su puni i nije svim izbjeglicama omogućeno da budu u kampu, a nema ni drugog mjesta gdje bi oni mogli poći“, rekla je ona za Radio Slobodna Europa.U priopćenju za javnost grupe međunarodnih volontera navodi se podatak da su od ožujka prošle godine uspjeli u prosjeku nahraniti 285 izbjeglica dnevno. To je 120.000 obroka. Napori da se registriraju, kako su naveli u priopćenju za javnost, nisu urodili plodom. Nakon pet mjeseci čekanja njihov zahtjev za registracijom udruženja je odbijen.

Pogled.ba

na vrh članka