U Mostaru na više lokacija obilježena 27. obljetnice Lipanjskih zora

U Mostaru na više lokacija obilježena 27. obljetnice Lipanjskih zora

Na više lokacija u Mostaru večeras je upriličena svečanost obilježavanja 27. obljetnice vojno - redarstvene operacije 'Lipanjske zore', odnosno obilježavanje Dana pobjede i Dana hrvatskih branitelja. Svečanost je započela u 17:30 sati  polaganje cvijeća na brdu Orlovac, nakon čega je u 18:45 sati upriličeno polaganje cvijeća ispred crkve na Babunu. Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća u 19 sati je služena sveta misa u crkvi sv. Franje. 

Nakon vjerskih obreda i prisjećanja na žrtve i veliku oslobodilačku akciju upriličeno je s početkom  20 sati narodno veselje na igralištu O.Š. Ilići uz specijalnog gosta Jozu Vučića.

Podsjetimo u sklopu VRO „Lipanjske zore“ 11. lipnja 1992. godine HVO kreće u napad iz šest pravaca.

U akciji su sudjelovali: „Kažnjenička bojna“ i „Poskok bojna“ iz Širokog Brijega, 2. i 3. bojna i topništvo Općinskog stožera HVO-a Široki Brijeg, IV. bojna „Tihomir Mišić“, II., V., VI., VIII. i IX.  bojna Općinskog stožera HVO-a Mostar, dijelovi HOS-a Mostar, te pripadnici civilne i Vojne policije. 

Toga dana najprije je oslobođeno brda Orlovac i područje Kruševa, a zatim brdo Hum i zapadni dio grada Mostara. 

Podizanje hrvatske trobojnice na brdu Hum, kao bitnoj koti za nadzor Mostara, navijestilo je oslobađanje i istočnog dijela grada Mostara. Toga 11. lipnja 1992. godine hrvatske su snage ušle u Vojarnu „Stanislav Baja Kraljević“ i naselja Rodoč i Jasenicu te u krug razorenih tvornica Aluminij i ZI „Soko“ svladavši žilav neprijateljski otpor. U samo jednom danu oslobođena je čitava desna obala rijeke Neretve.

Autor: D.G./Pogled.ba, Foto: Ana Artuković/Pogled.ba

na vrh članka