Nelson i Palmer: Potrebna reakcija državnih organa

Nelson i Palmer: Potrebna reakcija državnih organa

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, zajedno sa Davorom Župom, predsjedavajućim GV Bihać, Arminom Amidžićem, direktorom TZ Bihać i Ildom Alibegović, zastupnikom u Skupštini Unsko-sanske županije, ugostio je danas Erica Nelsona, veleposlanika SAD u BiH i Matthew Palmera, zamjenika pomoćnika američkog državnog tajnika.

Aktualna migrantska kriza i izazovi s kojima se Bihać kao lokalna zajednica susreće kada je u pitanju boravak ilegalnih migranata, te nastavak suradnje agencija SAD poput USAID-a, bile su glavne teme današnjeg sastanka u gradskoj upravi.

– Imali smo i imamo podršku američke vlade i administracije putem Veleposlanstva SAD u BiH i danas sam zamolio veleposlanika Nelsona da svojim autoritetom i položajem učini sve da se teret migrantske krize zaustavi prema Gradu Bihaću koji već godinu dana biva žrtva nerada nadležnih državnih institucija. Također, zahvalio sam na dosadašnjim projektima USAID-a koji su realizirani u Bihaću i koji daju novi zamah u razvoju grada, a posebno posebni zajednički project u poslovnoj zoni Kombiteks – kazao je gradonačelnik Fazlić.

Dodao je da očekuje od međunarodnih institucija u BiH da učine maksimum napora i potaknu državne organe da samo rade svoj posao za koji su po zakonu i nadležni.

– Došao sam da iz prve ruke vidim kakva je situacija kada je u pitanju migrantska kriza u Bihaću i USŽ-a. Čuo sam puno informacija od gradonačelnika i premijera kako su građani reagirali na dolazak migranata i koliki je utjecaj na ovaj dio BiH. Međutim, ni građani niti vlasti u Bihaću i USŽ-a ne mogu sami reagirati na ovu situaciju. Međunarodna zajednica pomaže, ali ono što je najvažnije da mora postojati strategija od državnih institucija prema ovom problem. Mi ćemo raditi na tome da se nađu bolja rješenja za ovu situaciju. Vrlo je jasno da su gradske i županijske vlasti fokusirane da riješe ovaj problem s onim resursima koje imaju uz pomoć međunarodnih organizacija i ono što je sada potrebno jeste reakcija državnih organa koja trebaju osigurati sredstva za policiju u ostale službe koje se ovim pitanjem bave – kazao je veleposlanik SAD-a u BiH, priopćeno je iz ureda gradonačelnika Bihaća.

/HMS/

na vrh članka