Općina Drvar odbija izdati lokacijsku dozvolu Župi sv. Josipa za gradnju crkve

Općina Drvar odbija izdati lokacijsku dozvolu Župi sv. Josipa za gradnju crkve

-Nakon što je Ministarstvo graditeljstva, Hercegbosanske županije sa sjedištem u Livnu donijelo 21. svibnja 2019. drugostupanjsko Rješenje kojim se u potpunosti uvažava Žalba Župe sv. Josipa Drvar, poništava prvostupanjsko Rješenje i nalaže Općini Drvar da ponovi postupak i izda Župi lokacijsku dozvolu za rekonstrukciju i dogradnju višenamjenskog objekta, Općina Drvar nastavlja s opstrukcijama i ponižavanjima Katoličke Crkve, grubim kršenjem svih mogućih zakona i izrugivanjem pravu i pravednosti, stoji u priopćenju za javnost Župe sv. Josipa – Drvar, havlja Hrvatski Medijski Servis.

Naime, Ministarstvo graditeljstva je,navodi se u priopćenju, kao drugostupanjska instanca u ovom upravnom postupku, u gore spomenutom Rješenju naložilo Općini Drvar da u roku mjesec dana ponovno povede postupak pozivajući na raspravu drugu stranu, tj Župu Drvar, da uvaži sve osporene primjedbe i postupi po drugostupanjskom Rješenju u cilju izdavanja Župi Drvar lokacijske dozvole.

Iz Župe drvar navode da su ju  na raspravi u Općini zastupale stručne osobe iz Banje Luke i Sarajeva – pravnik, inženjer građevine i arhitekt, tj. projektant objekta.

-Rasprava je trajala maratonski, više od četiri sata, i prema njihovim riječima – rasprava se pretvorila u pravu psihičku torturu od strane nestručnih i nedoraslih osoba unutar Službe za imovinsko-pravne i geodetske poslove Općine Drvar, priopćeno je.

“Umjesto da postupak vode po pravilima upravnog postupka, nadležne osobe iz gore spomenute Službe postupak su vodile samovoljno i nezakonito, s unaprijed pripremljenim ‘izrežiranim’ pitanjima koja su sami sebi postavljali i sami na njih davali odgovore, te to unosili u zapisnik, a da drugoj strani, tj. zastupnicima Župe Drvar, nisu uopće dali mogućnost da sami daju svoju izjavu i izjasne se osporenim navodima iz drugostupanjskog Rješenja”, stoji u priopćenju.

U priopćenju se ističe da su na koncu ove maratonske rasprave, zastupnici Župe Drvar odbili  potpisati ponuđeni zapisnik budući da Općina Drvar nije postupila po uputama drugostupanjskog Rješenja Ministarstva – dapače, opstruiravši u potpunosti njegovo provođenje – te tako ponovno izbjegla donijeti zakonito Rješenje, služeći se pri tom raznoraznim improvizacijama i samovoljnim tumačenjem zakona, a sve u svrhu bespotrebnog odugovlačenja postupka.

“Nakon svega, ostaje jedino nadati se da će drugostupanjska instanca, tj. Ministarstvo graditeljstva HBŽ „staviti točku na i“ i samo izdati lokacijsku dozvolu Župi Drvar za dogradnju i rekonstrukciju župnog objekta, budući da pravednost i pravo odavno više ne stanuju u Drvaru”, priopćeno je iz Župe sv. osipa – Drvar.

Promatrajući višegodišnji problem opstrukcija i zabrana od strane Općine Drvar Katoličkoj Crkvi da gradi i obnavlja, Župa Drvar postavlja pitanje može li itko stati u kraj samovolji, bahatosti i sili koju općinske vlasti u Drvar godinama pokazuju po tom pitanju? Postoji li neka viša instanca – županija/kanton, entitet, država, međunarodni faktor – koja može reći „STOP“ takvom nasilju nad pravom, pravednošću i zdravim razumom?

“Normalno uređene demokratske države zapadnoeuropskog civilizacijskog miljea imaju zakonske mehanizme koji mogu zaustaviti samovolju i kršenje zakona od strane pojedinaca i nižih stupnjeva vlasti. S Bosnom i Hercegovinom, očito, to nije slučaj, a primjer Drvara to zorno pokazuje”, priopćeno je.

-Ili možda Drvar ne pripada više Bosni i Hercegovini ni Europi, nego području pod kontrolom tzv. Islamske države Iraka i Sirije gdje vladaju potpuno drugačiji civilizacijski uzusi i zakoni?, stoji u priopćenju Župe svetog Josipa – Drvar.

/HMS/

na vrh članka