VSTV odbio raspravljati o priopćenju Tužiteljstva BiH

VSTV odbio raspravljati o priopćenju Tužiteljstva BiH

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) odbilo je prijedlog sudca Gorana Nezirovića da na sjednici raspravi priopćenje Tužiteljstva BiH u kojem je najavilo da će “ispitati motive osoba koje putem medija šalju negativne poruke o radu pravosuđa”.

Prije početka drugog dana sjednice VSTV-a, Nezirović je predložio da se razmotri jučerašnje priopćenje Tužiteljstva BiH, koje je najavilo da će zbog intenzivnih pritisaka na pravosuđe “ispitati motive osoba koje putem medija šalju negativne poruke o radu pravosuđa”.

Prema Neziroviću, ovim aktivnostima se guše slobode medija.

Prijedlog nije prihvaćen, javio je BIRN BiH.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija kazao je da je Tužiteljstvo BiH neovisna institucija i da se ne mogu miješati u njihova priopćenje.

Tužiteljstvo BiH jučer je priopćilo da je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića, osumnjičenih za primanje i davanje dara ili drugih oblika koristi. U ovom predmetu Tužiteljstvo BiH sumnjiči Aleševića i za neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje.

U ovom predmetu, kako je navedeno iz Tužilaštva, saslušan je veći broj svjedoka, među kojima i predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Iz Tužiteljstva je priopćeno da je formiran predmet zbog pritisaka na rad ove institucije.

“S obzirom da su u posljednje vrijeme prisutni svakodnevni i intenzivni pritisci na rad VSTV-a BiH, Tužiteljstva BiH, odnosno pravosuđe Bosne i Hercegovine u cjelini, a koji pritisci u određenoj mjeri već počinju ometati redoviti rad pravosuđa, Tužiteljstvo BiH je formiralo predmet gdje će se, s dužnom pažnjom i u skladu sa zakonom, ispitati motivi i razlozi osoba koje putem medija šalju javnosti takve negativne poruke o radu pravosuđa s ciljem destabilizacije pravosudnog sustava”, navodi se u priopćenju.

VSTV je nastavio zasjedanje izborom predsjednika općinskih sudova. Kandidati za predsjednike sudova u Konjicu, Čapljini i Sanskom Mostu, koji su izabrani u uži krug, izlažu programe rada.

Na današnjoj sjednici VSTV će razmatrati i percepciju javnosti o radu pravosuđa.

/HMS/

na vrh članka