Budimpešta: Grubeša sudjelovao na međunarodnoj konferenciji ministara pravde; susreo se s mađarskim kolegom Trocsanyem

Budimpešta: Grubeša sudjelovao na međunarodnoj konferenciji ministara pravde; susreo se s mađarskim kolegom Trocsanyem

U organizaciji Ministarstva pravde Mađarske, u Budimpešti je održana međunarodni konferencija ministara pravde i pravosudnih akademija pod nazivom: „Pravosudna suradnja s pristupnim i susjednim zemljama EU-a – Put naprijed“, javlja Hrvatski Medijski Servis.

U radu konferencije sudjelovao je i ministar pravde BiH Josip Grubeša koji je govorio na panelima o stanju i zajedničkim izazovima u učinkovitosti, kvaliteti i neovisnosti pravosuđa, te o pravosudnoj suradnji sa susjednim i zemljama u pristupanju Europskoj uniji.

Na marginama konferencije  Grubeša se  susreo se s mađarskim ministrom pravde Laszlom Trocsanyem, a na sastanku je istaknuto kako BiH i Mađarska imaju dobru suradnju u oblasti i domenu rada dva ministarstava.

Međunarodna pravna pomoć između dvije države se, kako u kaznenim tako i u građanskim stvarima odvija korektno, te je ocijenjeno da postoje dobri osnovi za sve vidove pravne suradnje. Ministar Grubeša upoznao je mađarskoga ministra s aktualnostima u radu Ministarstva pravde BiH s posebnim akcentom na zakonska rješenja koja je potrebno što skorije usvojiti.

Mađarski domaćini organizirali su posjetu za ministra pravde BiH Favarosi Buntetes-vegrehajtasi zatvoru u Budimpešti koja je dogovorena prilikom ranijega susreta ministara pravde.

Cilj posjete je bio obilazak zatvora zemlje članice EU-a, kako bi se u praksi vidjeli problemi u penološkom sustavu koji pogađaju i najrazvijenije zemlje bez obzira na standarde koje ispunjava. Na sastanku je dogovorena uska suradnja u budućnosti, te razmjena dobrih zakonskih rješenja i prakse s ciljem bržeg približavanja EU.

Izvor: HMS

na vrh članka