Mostarske mažoretkinje putuju na turneju u Francusku i Belgiju

Mostarske mažoretkinje putuju na turneju u Francusku i Belgiju

Mostarske mažoretkinje, točnije seniorski tim, će u periodu od 4. 7. -10. 7. 2019. godine otputovati na drugu ovogodišnju veliku Europsku turneju i to u Francusku i Belgiju.Mlađi timovi Mostarskih mažoretkinja su svoju sezonu završili koncem lipnja, dok će najstariji tim kroz ljeto imati brojne aktivnosti i atraktivna putovanja.
Riječ je Festivalu na sjeveru Francuske u gradu Douai u regiji Nord-Pas-de-Calais.

Radi se o festivalu „divovskih figura“ koji uključuje oko 100 masivnih skulptura likova iz lokalnih legendi koji  sudjeluju ulicama i koje se slave kao 'počasni gosti' na proslavama diljem grada.

Divovi u Douaiju koji su poznati od 1530. godine. Divovi su važna tradicija u Douaiju i njihova važnost znači da su gotovo smatrani pravim ljudima. Dio su flamanske tradicije uvezene iz Španjolske i Portugala koja se još uvijek slavi i preko granice u Belgiji. Tim povodom se svake godine organiziraju veliki festivali na kojima sudjeluje veliki broj umjetnika iz cijelog svijeta i smatra se jednim od najvećih festivala u  godini.

- Na ovo putovanje krećemo s Puhačkim orkestrom KUD Željezara Zenica s kojim imamo izvrsnu suradnju već dugi niz godina, a na ovom festivalu ćemo biti jedini predstavnici Bosne i Hercegovine.Ovo putovanje je posebno i po tome jer ćemo, osim službenog dijela same turneje, posjetiti i tri prekrasna grada: Salzburg, Bruxelles i Stuttgart, gdje ćemo u cjelodnevnom izletu uživati u čarima spomenutih gradova. Inače ovo će biti drugi puta u ovoj godini da naše djevojke putuju na Europsku turneju.

Naime, u drugom mjesecu smo također sudjelovale na  jednom od tri najveća karnevala na svijetu - karnevalu u Nici na francuskoj Azurnoj obali gdje smo oduševile svojim izvedbama i bile također jedine predstavnice Bosne i Hercegovine na tom festivalu. Po povratku s ove turneje čeka mali odmor, a već početkom kolovoza naš seniorskih tim nastupit će na međunarodnom Kotorskom karnevalu u  Crnoj Gori - priopćile su Mostarske mažoretkinje.

Pogled.ba

na vrh članka