Za godinu i pol u BiH popijeno 300 milijuna KM alkohola

Za godinu i pol u BiH popijeno 300 milijuna KM alkohola

U Bosnu i Hercegovinu prošle je godine uvezeno oko 172,9 milijuna kilograma alkoholnih pića, vrijednosti 207,6 milijuna maraka. Podaci su ovo potvrđeni za „Dnevni avaz“ u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Evidentno je da raste uvoz alkohola u našu zemlju, jer u odnosu na 2017. i 2016 godinu uvoz piva, vina, vermuta te rakije u prošloj godini porastao je za oko 20 milijuna maraka!

Prvo mjesto

U prvih šest mjeseci ove godine UIO je registrirao uvoz 74,9 milijuna kilograma alkohola vrijednosti 83,8 milijuna KM. To znači da je na naše tržište za godinu i pol uvezeno alkohola u vrijednosti od oko 291 milijun maraka!

Pivo je na vrhu popisa omiljenih pića, a lani smo ga uvezli za 125,6 milijuna KM! Od siječnja do danas za pivo smo dali još 48,3 milijuna maraka.

Kupujmo domaće

Iako BiH ima domaće pivovare s odličnim proizvodima, koji također imaju svoje kupce, jasno je da su ogromne cifre koje se izdvajaju za alkohol, koji spada u luksuznu robu.

To ističe i Admir Kapo, predsjednik Udruge „Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u BiH“.

– Alkoholna pića, ali i voda, godinama se uvoze u enormnim količinama. Smatram da je to ponajviše utjecaj marketinga. Jer, mi imamo pivare koje mogu pokriti kompletno tržište kvalitetom u odnosu na cijenu. Zato su podaci o količini uvezenog piva poražavajući – kaže Kapo.

Vino je na drugom mjestu i za godinu i po uvezeno je oko 50 milijuna maraka. Vermut je na trećoj poziciji među najviše uvezenim alkoholnim pićima.

Prema podacima UIO najviše piva u prošloj godini uvezeno je u BiH iz sljedećih zemalja:

56,8 milijuna maraka iz Srbije

27,4 milijuna maraka iz Hrvatske

16,3 milijuna maraka iz Slovenije

4,07 milijuna maraka iz Makedonije

3,2 milijuna maraka iz Njemačke

2,2 milijuna maraka iz Nizozemske

1,3 milijuna maraka iz Mađarske

/HMS/

na vrh članka