Thaci: Neću prisustvovati summitu u Sarajevu zbog Dodika i ponižavanja Kosova

Thaci: Neću prisustvovati summitu u Sarajevu zbog Dodika i ponižavanja Kosova

"Naša volja se neprestano zloupotrebljava, kao što je to sada slučaj s organizacijom SEECP iz BiH", kaže on.Predsjednik Kosova Hashim Thaci neće prisustvovati Summitu o procesu suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) u BiH, jer je, kako je naveo, poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika ponižavajući zato što Kosovo nije tretirano kao druge države sudionice.

"Unatoč volji i spremnosti da sudjelujem na SEECP, ponižavajući poziv sadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH spriječio me da predstavljam Kosovo na ovom sastanku", napisao je Thaci na Facebooku.

Prema njegovim riječima, Priština je uvijek bila spremna za dobrosusjedske odnose s BiH i za uzajamno priznavanje.

"Ali, nažalost, naša volja se neprestano zloupotrebljava, kao što je to sada slučaj s organizacijom SEECP iz BiH. Minimum koji Kosovo zahtijeva za sudjelovanje na takvim forumima je jednak tretman s drugim zemljama sudionicama", kaže Thaci.

U kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika ranije je Srni rečeno da Predsjedništvo BiH nije na SEECP pozvalo nikakvu Republiku Kosovo, koju BiH ne priznaje kao državu, nego nedefinirani subjekt Kosovo s fusnotom.

Sudjelovanje Kosova na SEECP-u riješeno je 2014. godine uz suglasnost svih onih sudionica koje ne priznaju Kosovo: Srbije, Grčke, Rumunjske, Moldavije i BiH.

Prema tom rješenju, Kosovo se odriče svog subjektiviteta kao nezavisne države i prihvaća da u SEECP uđe kao nedefinirani subjekt Kosovo, uz fusnotu.

To isto prihvaćaju i sve druge sudionice SEECP, i one koje inače priznaju Kosovo i one koje ga ne priznaju.

Pogled.ba

na vrh članka