Nema dogovora Vlade FBiH i Glencorea

Nema dogovora Vlade FBiH i Glencorea

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i zamjenica premijera FBiH i federalna ministrica financija Jelka Miličević susreli su se danas u Sarajevu sa predstavnicima Glencorea, jednog od potencijalnih investitora u Aluminij, kako bi eventualno pokušali pronaći rješenje za situaciju u kojoj se našla ova kompanija. Međutim, kako javlja N1, do dogovora nije došlo.

Prije nekoliko trenutaka je završen sastanak u Vladi FBiH, ali bez dogovora o kombinatu.

Predstavnici Glencorea ponudili su puno manje u odnosu na ranije razgovore, saznaje N1. U međuvremenu, pojavio se još jedan zainteresirani kupac, a sastanak je zakazan za srijedu.

”Kako sada stvari stoje, Aluminij se gasi prve minute srijede”, rekao je direktor Aluminija Dražen Pandža nakon što su propali pregovori Glencorea i Vlade Federacije oko preuzimanja Aluminija.

Resorni ministar Nermin Džindić je potvrdio kako je došlo do promjene Glencoreovog stajališta.

”Sastanak je krenuo s informacijom da Glencore nije spreman preuzeti sufinanciranje struje od 50 eura. Problematizirali su pismo koje su preko Aluminija predali Vladi. Prema mojem mišljenju su se povukli iz pregovore. Ponijeli su se neprofesionalno”, rekao je Džindić i dodao kako je stiglo novo pismo namjere od tvrtke Manna World Holding Trust.

Pandža je rekao da su razjašnjene neke stvari.

”Raščistili smo sve kakvo je stanje”, rekao je i dodao kako je nakon ovog prestala igra gluhih telefona.

Sastanku s predstavnicima švicarske kompanije, nazočili su Direktori iz Aluminija Dražen Pandža i Boris Vican, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i dopremijerka Federacije BiH i ministrica financija Jelka Milićević kao i predsjednik Nezavisnog sindikata radnika Aluminija Romeo Biokšić i predstavnik malih dioničara Samir Anić.

/HMS/

Video sadržaj

na vrh članka