Landeka: Najvažnija misija HKD Napredak je stipendiranje studenata

Landeka: Najvažnija misija HKD Napredak je stipendiranje studenata

Novi dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka iz Mostara za Večernji list izjavio je kako će 66. Skupština HKD Napredak održana u subotu u Sarajevu ostati upisan kao značajan datum u povijesti Napretka, posebice nakon njegove obnove 1990. godine. Jer dosadašnji predsjednik prof. dr. Franjo Topić svakako je zaslužan što je Napredak obnovljen i što se i u najtežim ratnim vremenima posvjedočilo koliko je Hrvatsko kulturno društvo Napredak, s njim na čelu, kako hrvatsko i kulturno tako i humano i integrirajuće, što je bilo od posebne važnosti u tim kako kulturi tako i uopće životu teškim i nesklonim vremenima.

-Ono što sada slijedi pred novom Upravom jest okretanje novog lista u radu Društva. Jer svaki novi predsjednik i nova Uprava daju konkretan smjer u kojem će se kretati i što će joj biti prioritet. Ono što u ovom trenutku mogu kazati je to da ću se osobno zalagati, koliko budem mogao promovirati svoje ideje, prijedloge i projekte u Središnjoj upravi, jest okretanje Napretka više svojim podružnicama i radu na terenu. Napredak kao društvo je jako i kvalitetno onoliko koliko su to podružnice, koje i kreiraju i organiziraju većinu kulturnih sadržaja i projekata. Zato naglašavam kako ćemo morati pokazati još više sluha za njihove potrebe i podržavati projekte koje rade. Također, držim kako je kvalitetne kulturne sadržaje potrebno razmjenjivati i sve podružnice, posebice iz BiH, Hrvatske i Boke kotorske više trebaju surađivati između sebe, a Središnja uprava treba davati smjer i potporu za tu suradnju, a koja će opet u konačnici biti na korist i interes, kako svih članica i članova Napretka, samih podružnica ali i Društva u cjelini.

I na kraju, ono što je najvažnije i što je i misija Napretka jeste stipendiranje studenata. HKD Napredak je jako puno kroz povijest i od obnove učinio puno na tom polju, ali može i treba u budućnosti činiti i više. Jer mi kao narod bez mladih i obrazovanih ljudi nemamo budućnost. To je temelj za bilo kakav razvoj. Naravno to nije problem koji treba i može riješiti samo Napredak, ali svakako može pomoći, a svaka pomoć je značajna. Nju bi trebali pružiti i bivši Napretkovi stipendisti koji su završili fakultet i zaposlili se, a sada su u mogućnosti pomoći drugima da steknu priliku za obrazovanje. Iskreno vjerujem kako će novi predsjednik Nikola Čiča kao mlad čovjek i onaj kome je obrazovanje primarno zanimanje, svakako raditi na tom tragu, u čemu će imati i našu potporu.

/HMS/

na vrh članka