Novalić: Aluminij je upao u “makaze cijena”, rješenje je da ga uzme globalni igrač

Novalić: Aluminij je upao u “makaze cijena”, rješenje je da ga uzme globalni igrač

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je da Vlada FBiH ima jedinstven stav kada je u pitanju Aluminij Mostar. Ocijenio je da se radi o kompaniji kojom je, prije svega, loše upravljano.

-Pitanje Aluminija je sada može li se “konvertirati” iz političkog načina upravljanja prema tržišnom, korporativnom upravljanju. Meni je jasno kako i što bi se trebalo raditi, samo je sad pitanje je li taj politički utjecaj spreman pustiti Aluminij ispod svog autoriteta s jedne strane, i s druge strane Aluminij ima tu osjetljivost na “konverziju”, na restrukturiranje. Ne smije navodno stati. Međutim, mi smo svjedoci da je više puta stao s radom, stalo se pred rat, doduše kažu kontrolirano, zatim kad gledamo danas, on proizvodi aluminij putem ćelija, ima 220 ili 230 ćelija, danas radi 169, pa kad smo jednom pregovarali oko struje, radilo je 144, itd. To znači da se one mogu gasiti pod kontroliranim uvjetima. Inače, nema nikakve dvojbe da je jedino rješenje za Aluminij da ga preuzme neki globalni igrač. Kako sada stvari stoje, mi imamo najmanje dva u igri. Danas je Glencore tu, neki dan je bio Emirates Global Aluminium (EGA), tako da postoji način da se Aluminij izliječi, moramo ga predat u ruke “globalnim igračima”. Ne govorim niti o privatizacijiji, niti o nekakvom drugom restrukturiranju, čisto mora promijeniti vlasnika. Vlasnik kad poreda sve stvari, onako kako to sve stoji u korporativnom smislu, onda će se vidjeti je li Aluminij i koliko je održiv. Ali nema nikakve sumnje da interes za Aluminij postoji i da on, u nekim poredanim okolnostima poslovanja, je tvornica koja može postojati – rekao je federalni premijer Novalić za Faktor.

Što se tiče države BiH i Federacije, Aluminij nam je jako potreban, ocijenio je Novalić.

On je realno, kako god bilo, proizvođač materijala koji može biti mnogo bolje i pametnije upotrebljen nego sad. Znači, da se ne izvozi sirovi aluminij, to zaista nitko ne radi. Dvije stvari su važne, niko ne izvozi sirovi aluminij, pretvara ga u sekundarnu, dodanu vrijednost, a trećina ga se u Fealu i prerađuje, mada sad Feal kupuje i tamo i ovamo, i u Turskoj i na Bliskom istoku. A drugo je da se ne proizvodi aluminij samo od glinice, jer proizvodnja aluminija može ići iz sekundarnog aluminija, mi smo malo tržište, treba na svjetskom tržištu nabavljati kako glinicu, tako i sekundarac. Jer 10 puta manje struje treba da proizvedete aluminij iz, da kažem, recikliranog, otpadnog aluminija, nego iz glinice. To sve livnice kombiniraju u svom procesu proizvodnje- istaknuo je Novalić.

Zastupnici HDZ-a u Parlamentu FBiH i manjih stranaka okupljenih oko njih, ili zastupnici HNS-a, prošlog su tjedna poslali priopćenje za javnost u kojem od Vlade FBiH traže hitno rješavanje problema kako bi se omogućio nastavak rada Aluminija d.d Mostar. U tom priopćenju, kojeg Faktor naziva ucjenom, navode kako će se njihov odnos kao zastupnika i delegata u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine o drugim pitanjima, o kojima bi se trebali izjašnjavat u Parlamentu FBiH, ovisit o rješenju ovog pitanja. Premijer Novalić, pak, kaže kako to nije shvatio kao ucjenu, a noročito iz razloga što se na nekim sastancima razgovaralo u drugačijem tonu.

-Nisam ja u toj formi dobio takvu poruku, na sastancima. Ali da, imamo neka priopćenja. Ako bi mi sad rekli, traži se struja i od Elektroprivrede BiH, kao što je Elektroprivreda HZHB davala. I sad, da tako kažemo, mi smo na određeni način Elektoprivredu HZHB osakatili dajući 280 milijuna KM struje, to je bio neki profit koji je trebao ili doći u Federaciju, pa da se rješavaju neka druga pitanja, ili je trebalo reinvestirati, pa bi mi danas od EP HZHB imali mnogo potentniju firmu. Isto to ne možemo uraditi Elektroprivredi BiH jer ona ima jedan drugi teret na vratu, ima rudare, ona iz mnogo složenijeg i skupljeg procesa dobija struju. I predstoji joj ta investicija u Blok 7. I ne samo ta, već je tu i Ustikolina i Neretva, ali morate shvatiti da, samo što nisu kod nas uvedene CO2 takse, kada kod nas uvedu CO2 takse, 20 eura po toni, to će značiti između 14 i 17 eura po megavat satu, više niti ova Elektroprivreda u Sarajevu neće imati profit i neće biti konkurentna. I zamislite da dva puta “pucamo” u nju? Jer CO2 takse su “europski potez” koji se očekuje i mi to moramo poštovati. I s druge strane, zamislite da svjesno “odlivamo” struju po nekoj preferencijalnoj cijeni…?!

Međutim, vi morate shvatiti da mi po zakonima koje smo usvojili, ne možemo to ni uraditi. Od 1. sijačnja 2016. je slobodno tržište, mi to jednostavno ne možemo ni uraditi. Jedna Vlada, ako se traži od njene Elektroprivrede da daje struju po nekoj preferencijalnoj cijeni, morala bi to dopingovati iz proračuna, a to je onda unakrsno potpomaganje koje je, također, zabranjeno po zakonu. Znači, mi smo ušli u slobodno tržište i to moramo prihvatiti, i ne možete vi sad Aluminij pomagati nekom preferencijalnom strujom. Sve druge firme u svijetu ili imaju svoju hidrocentralu ili svoju termocentralu ili proizvode ekološki pa uzimaju neku taksu od države, to kod nas još nije zaživjelo. Tako da je to nemoguće, ali ima jedna osnovna premisa, Aluminij se mora iz zone takvog političkog pritiska i političkog shvaćanja preseliti u ekonomiju. Ekonomija je zakonitost koja djeluje bez obzira dopada li se to vama ili ne dopada. Cijene struje nikad nisu bile skuplje, znalo se da će zbog CO2 cijene struje rast na svjetskom tržištu, cijene aluminija nikada jeftinije, od onog momenta kad je Donald Trump povukao potez i zatvorio se za aluminij iz ostalog dijela svijeta. Od 60 milijuna tona aluminija godišnje, 40 proizvode Kinezi. I gledajte, oni sad nemaju tržišta, pa ga dampinguju na cijelom svijetu osim Amerike, a s druge strane glinica ostala u američkim rukama, u Južnoj Americi, i naravno oni sad cijenu povećavaju. Tako da je sad došlo do “makaza” cijena, koje Aluminij ne može iznijeti, ne može ni Vlada FBiH, ni Elektroprivreda BiH, ni HZHB, ali može neki globalist. Globalisti koji sve to skupa kroje. Oni naravno neće krojiti neke negativne uvjete za sebe – kaže premijer FBiH.

Na pitanje zašto je Vlada godinama dozvoljavala da Aluminij pravi gubitke, Novalić kaže kako su to radile i neke druge firme, ali se tome uglavnom stalo ukraj.

-Pravile su Željeznice gubitke pa sad ne prave, prave gubitke i neke druge firme, njih treba restrukturirati. Prave gubitke rudnici, ali kompenziramo iz Elektroprivrede. Morate uzeti i restrukturirati to. Što mi moramo s rudnicima uraditi, to je drugo pitanje. Kopove, vjerojatno, moramo privatizirati, u površinske moramo investirati i dovest u stanje da bismo mogli “hraniti” ove termoelektrane koje se grade. Nećemo moći osiguravati ugalj za te nove centrale – kaže Novalić.

Premijer FBiH ističe kako se, primjera radi, u Željeznicama FBiH više ne “pokrivaju” gubici, nego da Vlada daje 21 milijun KM godišnje za tračnice, odnosno infrakturu jer je to vlasništvo Vlade.

-Dajemo Operateru Željeznica da nam održavaju prugu, jer oni imaju strojeve, a mi nemamo. Tračnice su naše. Tako je svugdje u Europi – kaže Novalić.

U vezi s pregovorima s potencijalnim investitorima u Aluminij, federalni premijer kaže da je osnovni, početni uvjet Vlade da radnici u najvećoj mjeri moraju biti zbrinuti.

-Ne interesira nas koliko vrijedi naš udio. Može vrijediti jednu marku, svjesni smo toga. Ne zanima nas tko će biti vlasnik, jesu li to Kinezi, Arapi… Doduše, nemamo kineskog partnera, ali poenta je da ostane produkcija i da se u najvećoj mogućoj mjeri, ako ne i svi, radnici zbrinu. Ne postavljamo pitanje s koliko novca će biti servisirani postojeći dugovi. Ne mora značiti, ne mora biti preuzet Aluminij kao ovaj stari pravni subjekat. Mi smo spremni uvezati neki straž radnicima, ako je to ostalo. Elektroprivreda HZHB je spremna po diskontnim cijenama riješiti dug, čak su i privatne banke spremne spustiti dug na pola, ako su dale kredite, jer znaju, očekuju, ako ne dođe neki globalist, ni oni od toga neće imati ništa. Mi u Vladi smo spremni na totalnu fleksibilnost, ali ako je rješenje trajno. Onda možemo govoriti o svemu. Možemo podnijeti teret, ali da jednom dovršimo stvari. To je općenito stav Vlade FBiH, svih ministara – kaže Novalić.

Tvrdi da nema nikakvih lobiranja u vezi s investitorima i općenito rješavanjem pitanja Aluminija, jer su svi u Vladi svjesni da se radi o velikom problemu.

-U suštini je to veliki i kompliciran problem. U Vladi to vodimo ministrica Jelka Milićević, ministar Nermin Džindić i ja. Drugi ministri nas u tome slijede. Nas troje potpuno jednoglasno pristupamo ovome. Ekonomija i tržište diktiraju pravac, ne možete vi tu drugačije ni raditi. E, druga stvar je sad politički pritisak da se da struja jeftinije, to zakonski ne može – kaže premijer, i dodaje da je Aluminij Mostar jedina tvornica aluminija u svijetu u kojoj vlada ima svoj udio.

-To jednostavno nije biznis kojim se država treba baviti. Kao uostalom i slučajevi poput Hidrogradnje. Što mi kao država, vlasnik, tu da radimo na tržištu?! – pita Novalić.

Na konstataciju da uprava Aluminija očigledno, a što se moglo zaključiti po priopćenjima, preferira Glencore, premijer kaže da je to i njegov stav.

-Za sada imamo situaciju da partner iz Dubaija ne traži od nas nikakve izvantržišne subvencije, osim što kažu: “dajte, osigurajte nam struju”. Što nije nikakav problem. Umjesto da je prodamo u Češku, mi ćemo je prodati Aluminiju koji bi doprinosio ekonomskom stanju u Federaciji. Ali ta cijena mora biti, ako je na Budimpeštanskoj burzi 55 eura, onda i kod nas taj dan mora biti 55 eura po megavat satu. Ne možete je dobiti za 32. Inače netko tu razliku mora namiriti. Jedan partner to prihvaća. Drugi je tražio preferencijalnu cijenu. I mi smo mu rekli da to ne može. Oni su govorili da je tolerantno da cijena bude do 50 eura. Također, rekli smo njima dolje u Aluminiju da imaju visoke plaće i da to snize. I oni su pristali. Da bi zadržali radna mjesta, sada svi pristaju na sve. U suštini, nama je sasvim svejedno tko će ući u Aluminij, samo se od nas ne može tražiti i mi ne možemo pristati na nešto što nije zakonito. Ni Elektroprivreda HZHB tako nešto nije radila, nego je fakturirala prilično visoku cijenu struje, fakturirali su po 78 eura do neki dan, što je cijena iznad burzanske koja je bila 59. Oni su po zakonu prodali struju, sad treba da je naplate od nekog novog globaliste ili da oni prodaju Aluminij preko izvršnog postupka, pa da naplati sebe. Sve su opcije otvorene – rekao je premijer F BiH Fadil Novalić.

/HMS/

na vrh članka