Dodik o granici: Mi prihvaćamo prijedlog Srbije, ostaje još bošnjačka strana

Dodik o granici: Mi prihvaćamo prijedlog Srbije, ostaje još bošnjačka strana

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se rješavanje pitanja granica između Srbije i BiH mora aktualizirati, da se ne smije prepustiti vremenu s uvjerenjem da će se riješiti samo od sebe i zaključio da bi trebalo prihvatiti sporazum o razgraničenju koji je predložila Srbija.


Dodik je tijekom Summita Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi ukazao na problem granice BiH s Hrvatskom i Srbijom i predložio da Srbija Formira stručno povjerenstvo koja treba da riješi redoslijed poteza - hoće li se  granice utvrditi prema katastarskom stanju, pa da se onda mijenjaju ili obrnuto.

Prema Dodikovom mišljenju, izlaz iz zastoja je prihvatanje sporazuma onako kako je predložen krajem 2017. godine.

"Mi ga prihvaćamo, ostaje da ga prihvati i bošnjačka strana", rekao je Dodik za Tanjug.

On je podsjetio na to da su u mandatu prethodnog Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Dragan Čović prihvatili da to pitanje bude riješeno, ali je to osporio Bakir Izetbegović i to "samo iz želje da to pitanje ostane otvoreno".

Dodik ukazuje da će zato rješavanje tog pitanja morati pričekati "situaciju kod Bošnjaka", što je, kako primjećuje, izlišno jer su na spornim područjima, i s jedne i s druge strane, Srbi, Srbija i Republika Srpska.

"U tom pogledu, mi to pitanje iz RS smatramo kao nešto nevažno, a oni u Sarajevu pokušavaju da to pitanje zgrabe i da se oko toga spore", rekao je Dodik.

Pogled.ba

na vrh članka