Dodik: BiH nije dobila kandidatski status za EU samo zbog toga što vlast još nije formirana

Dodik: BiH nije dobila kandidatski status za EU samo zbog toga što vlast još nije formirana

-Nije bilo potrebno osam mjeseci predsjedavanja, razočarao sam se već nakon par dana, kaže u intervjuu za jubilarni broj “Glasa Srpske” predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u odgovoru na pitanje da li je osam mjeseci nakon što je postao prvi čovjek u Predsjedništvu razočaran jer gotovo niti jedna stavka iz njegovog govora na inauguraciji nije provedena u djelo.

A založio se u tom govoru za kandidatski status za članstvo u Europskoj uniji, reformu pravosuđa, odlazak stranaca iz Ustavnog suda BiH, ukidanje OHR-a – stvari koje bi, koliko god to paradoksalno zvučalo, ojačale suverenitet BiH.

-Tamo, u Sarajevu, na sceni je jedna inertna, troma struktura, potpuno ovisna od stranog intervencionizma. Sada, doduše, imaju novu situaciju da naša strana ne pristaje na taj intervencionizam. Ali jasno je da je Predsjedništvo značajno podijeljeno između mene, te Šefika Džaferovića i Željka Komšića. Oni jedinstveno djeluju kada su politička pitanja na sceni, njima je Republika Srpska out, kao što je meni BiH out. Određene razlike imaju tek u vezi sa ekonomijom – rekao nam je Dodik.

-Imao sam namjeru deblokirati nekoliko stvari, evropski put prije svega. Za sve bi bilo dobro da smo došli do kandidatskog statusa. On nije dobijen iz jednog razloga – Bruxelles je rekao formirajte vlast da biste išli dalje. Mi to nismo uradili i Europska komisija se zaustavila na priči o mišljenju. Sada upadamo u problem da se mijenja sastav Europske komisije, dolaze novi ljudi sa novim prioritetima – rekao je Dodik.

Izvor: Ero.tel

na vrh članka