VSTV: Zaključci Zastupničkog doma PS BiH grubo miješanje i nedopušteni pritisak na rad pravosuđa

VSTV: Zaključci Zastupničkog doma PS BiH grubo miješanje i nedopušteni pritisak na rad pravosuđa

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine je tijekom drugog dana sjednice koja se održavala tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana, usvojilo Zaključke povodom Zaključaka Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji su doneseni na sjednici tog doma koncem lipnja javlja Hrvatski Medijski Servis.

Članovi VSTV-a ustvrdili su da su zaključci Zastupničkog doma Parlamenta BiH kojim traži od svih članova VSTV-a da podnesu ostavke ni na koji način ne obavezuje članove Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća.
.
Iz VSTV-a su mišljenja da zaključak Zastupničkog doma Parlamenta BiH kojim se osniva istražna komisija tog doma za istraživanje stanja u pravosuđu a posebno VSTV-u , predstavlja parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa koji, kao takav, nije predviđen i dopušten pozitivnim propisima u Bosni i Hercegovini.

-Na ovaj način Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izlazi izvan nadležnosti PS BiH, te predstavlja grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa, te kao takav narušava demokratski ustavni sustav trodiobne podjele vlasti – stoji u zaključcima VSTV-a.

Članovi VSTV-a, te suci i tužitelji u BiH kazali su da ni na koji način neće sudjelovati u radu ove istražne komisije Zastupničkog doma PS BiH.

-VSTV BiH poziva Zastupnički dom PS BiH da sva pitanja u vezi pravosuđa razmatra kroz partnerski odnos s VSTV-om na bazi poštovanja demokratskog principa podjele vlasti – navodi se u zaključku VSTV-a.

/HMS/

na vrh članka