Logo
Ispiši ovu stranicu

Tadić: Radi se o nesporazumu; kritike OESS-a za neprocesuiranje najsloženijih ratnih zločina su neopravdane

Tadić: Radi se o nesporazumu; kritike OESS-a za neprocesuiranje najsloženijih ratnih zločina su neopravdane

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignuo je 191 optužnicu protiv 335 osoba tijekom 2018. godine što je za dva posto više nego godinu ranije, kazala je glavna državna tužiteljica Gordana Tadić tijekom predstavljanja izvješća o radu ove institucije pred Visokim sudskim i tužiteljskim vijećem (VSTV). Ona je također kazala da Tužiteljstvo poštuje preporuke OSCE-a, ali da je došlo do nesporazuma te da su kritike o neprocesuiranju najsloženijih slučajeva ratnih zločina neopravdane.

“U više od 92 posto predmeta po optužnicama tog tužiteljstva Sud BiH je donio osuđujuće presude, a Tužiteljstvo je imalo ukupnu normu veću od 132 posto”, kazala je Tadić, javlja BIRN BiH.

“To je iznad prosjeka svih tužiteljstava u BiH. Koliko mi je poznato prosjek svih tužiteljstava je 108 posto”, kazala je Tadić.

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić pitala je glavnu tužiteljicu nakon izlaganja izvješća o radu o takozvanim montiranim optužnicama, “što javnost zanima”.

“Bilo bi to strašno za pravosuđe u BiH, da neko ide s tim da podigne montiranu optužnicu, još strašnije da sud tu optužnicu potvrdi i kasnije na osnovu nje donese osuđujuću presudu. Kada govorimo o montiranim optužnicama, dok sam ja na čelu neće ih biti da ja za to znam, jedino da netko uradi da ja ne znam”, kazala je Tadić.

Članove VSTV-a posebno je zanimalo kako će Tužiteljstvo BiH reagirati na nedavno izvješće misije OSCE-a u BiH koji je kritiziralo rad Tužiteljstva u odnosu na predmete ratnih zločina.

“O njemu će VSTV raspravljati na sjednici u rujnu”, kazao je predsjedatelj VSTV BiH Milan Tegeltija.

Tadić je kazala da Tužiteljstvo ima dobru suradnju s OSCE-om i da ta “suradnja nema nikakvih problema”.

“Izvješće govori o četiri segmenta koji se odnose na preporuke sutkinje Korner (Izvještaj sutkinje Joanne Korner iz 2016. godine, op.a.)”, objasnila je Tadić i dodala da Tužiteljstvo te preporuke poštuje ali da nisu znali da se radi novi izvještaj OSCE-a niti da je netko iz Tužilaštva bio uključen u njegov rad.

Ona smatra da se radi o nesporazumu i da su kritike OSCE-a o neprocesuiranju najsloženijih slučajeva ratnih zločina neopravdane.

“U cilju da se uradi što više predmeta ratnih zločina traženo je da prebacimo 150 predmeta a mi to nismo mogli uraditi, ali smo prebacili 67 predmeta. Možda je to razlog nesporazuma”, kazala je Tadić.

U odjelu za ratne zločine tijekom 2018. godine podignuto je 27 optužnica protiv 62 osobe.

“Optužnica je manje jer se radi o složenim predmetima i jer se u cijelosti primjenjuje ‘Državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina”, kazala je Tadić.

Nisam zadovoljna niti kao vršitelj dužnosti niti sada u pogledu predmeta korupcije, kazala je Tadić.

Navela je da je povećan broj krijumčara ljudima i da Tužiteljstvo prati povratnike sa stranih ratišta.

“Tijekom protekle godine BiH je izručena jedna osoba sa stranog ratišta a ove godine još jedna”, kazala je Tadić.

“Imamo širok spektar rada vezano za žene i djecu koji se nalaze na granicama država. Među tim osobama ima i onih koji bi mogli biti odgovorni za djela iz nadležnosti Tužiteljstva”, dodala je Tadić.

Odjel tri podigao je prošle godine 57 optužnica i imao 90 posto osuđujućih presuda, a Tadić je ponovno najavila spajanje odjela dva i tri.

Predsjedatelja VSTV-a Tegeltiju zanimao je komentar glavne tužiteljice o kritikama OSCE-a o velikom broju oslobađajućih presuda u predmetima ratnih zločina i promjenama iskaza svjedoka i što Tužiteljstvo poduzima povodom toga.

Ona je kazala da je broj osuđujućih presuda u izvješću OSCE-a naveden po osobama, a ne predmetima i da je postotak osuđujućih presuda po predmetima dosta veći.

“Imamo mi predmeta za davanje lažnih iskaza. U tijeku je predmet protiv visokih dužnosnika gdje znamo da se vrši pritisak na svjedoke. Ti postupci traju dugo”, kazala je Tadić.

/HMS/

Sva prava pridržana © www.radioljubuski.ba 2017. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!