Čampara: HDZ i SNSD nisu naši partneri, ali smo primorani s njima praviti vlast

Čampara: HDZ i SNSD nisu naši partneri, ali smo primorani s njima praviti vlast

Aljoša Čampara, ministar unutarnjih poslova FBiH, izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH, zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo za N1 je kazao da će SDA nastaviti inzistirati na poštivanju Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, te da ne može niko uvjetovati uspostavu vlasti na nivou BiH i nivou FBiH.

U početku razgovora je odgovorio - kako stigne obavljati sve tri funkcije?

"Trudim se. Vidite da stignem. Ne obavljamo mi ove funkcije zato što to želimo, nego smo primorani - a omogućeno nam je to zakonom", rekao je.

Šta onda o bh. sistemu govori činjenica da jedan čovjek može obnašati tri funkcije?

"To govori da imamo situaciju da su izbori završeni, nisu implementirani, to je predvidio Izborni zakon da dok se ne formira nova vlada - može se biti u ovoj poziciji. Žao mi je što je to atipična pozicija, to ne bi trebalo. Naš ustavno-pravni sistem je složen, tako da kada je najbolja moguća situacija - sve mora potrajati tri, četiri mjeseca", kazao je Čampara.

Kako on to fizički stigne?

"Bilo bi bolje da se čovjek posveti jednom poslu, ali stignemo obavljati druge poslove. Vidjet ćemo ko neće da radi na provedbi zakona i uspostavi vlasti", pojasnio je.

Ko neće da radi na provedbi zakona?

"Mi smo o tome govorili više puta, jasni su naši stavovi. Jednostavno, u ovoj zemlji - koja pretendira na EU i NATO, moraju se poštivati zakon i Ustav. Od toga zavisi uspostava vlasti na nivou Vijeća ministara. Želimo da se istovremeno uspostavi i vijeće ministara i Vlada FBiH, ne može niko uvjetovati uspostavu vlasti, a da ne poštuje zakon i Ustav. SDA je spremna sutra podržati mandatara ako se ispoštuje Ustav i zakon i odluke Predsjedništva. Ne znam do kada ćemo slušati to, alternativa u vezi države i zakona ne postoji. Ustav i zakon se moraju poštivati i s tim nema trgovine", kazao je Čampara.

Šta će se desiti u slučaju da Milorad Dodik bude odlučan u svojim stavovima?

"Mi ćemo biti odlučni da se poštuje Ustav i zakon u pitanju. To je kao aksiom, to ne treba dokazivati. Ako tražimo EU - mora se poštivati vladavina prava", naveo je i dodao: "Da li treba da pristanemo da ne poštujemo Ustav i zakon zato što se to sviđa nekom Miloradu Dodiku. To nećemo dozvoliti."

Željko Komšić je ranije izjavio da je veto dogovor između Milorada Dodika i Kolinde Grabar Kitarovi?

"Jednostavno vidi se da u dosta slučajeva Dodik ima podršku organa Čovića. To nisu naši partneri, ali smo primorani praviti vlast sa onim ko je osvojio najviše glasova. Vidjet ćemo hoće li ostati. Znate za domove naroda da su osvojili najviše glasova, i u RS i u Parlamentu FBiH. Nikoga nismo birali. To je bila volja građana. Čović i Dodik se dopunjavaju u aktivnosti", poručio je u programu N1.

Čampara je kazao da se nekada sve svodi na matematiku, HDZ i SNSD.

"Oni su pobjednici na ovim izborima, tu nema dileme. Isto kao i SDA. Nije sporno da li oni trebaju biti u vlasti ili ne. Imaju većinu koju su dobili, to treba poštivati. Ali nikakva vrsta ucjena se ne može kriti iza toga. Kada nam kažu - formirat ćemo Vladu FBiH kada se usvoji Izborni zakon, kako to HDZ hoće. Formirat će se kada i Vijeće ministara. To je proces koji treba ići istovremeno kao i 2015. godine, upravo na zahtjev HDZ-a", komentirao je Čampara.

Izvor: Dnevnik.ba

na vrh članka