Ukinuta praksa javljanja haških zatvorenika putem Skypea

Ukinuta praksa javljanja haških zatvorenika putem Skypea

Tajnik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MMKS) odlučio je da, zbog sigurnosnog rizika, ukine pilot-projekt prema kojem su haški pritvorenici trebali upućivati i primati videopozive.

Ovaj pilot-projekt prekinut je nakon što je Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS), više puta tražio da mu se dozvoli pristup “Skypeu” ili nekom sredstvu videokomunikacije.

Karadžićev odvjetnik Peter Robinson je u izjavi BIRN-u BiH kazao da će se žaliti na ovu odluku.

“Podnijet ćemo žalbu već tijekom sljedećeg tjedna”, rekao je Robinson.

Prema odluci tajnika Olufemija Eliasa, ovaj projekt neće nastaviti s daljnjim testnim fazama, te će se u potpunosti ukinuti. Osim tehničkih problema s videopozivima, navedeno je, postoje i sigurnosni problemi.

“Šef Pritvorske jedinice Ujedinjenih naroda (UN) je identificirao i analizirao visoki sigurnosni rizik trenutnog sustava, a to je činjenica da bi videopozivi pritvorenika mogli biti snimani ili prenošeni uživo na društvenim mrežama na internetu, kao i nedostatak načina za sprječavanje toga”, stoji u odluci tajnika.

Pojašnjeno je da je šef Pritvorske jedinice naglasio da tako visok rizik postoji jer ovi videopozivi ne mogu biti nadgledani uživo zbog tehničkih i resursnih ograničenja Pritvorske jedinice UN-a.

/HMS/

na vrh članka