Novi hrvatski šef diplomacije podržava dijalog sa susjedima: ‘Želimo da BiH ima europsku perspektivu’

Novi hrvatski šef diplomacije podržava dijalog sa susjedima: ‘Želimo da BiH ima europsku perspektivu’

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman za N1 se osvrnuo na današnji posjet izabrane predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i istaknuo koji su njegovi prioriteti do kraja mandata.

“Posjet Ursule von der Leyen bio je sjajan. Ona je kultiviranim emocijama pokazala oduševljenje. U konstruktivnom dobrom razgovoru hvalila je Hrvatsku kao uzor. Nije rekla konkretno kojim zemljama, ali je dala na razmišljanje”, istaknuo je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Kada je riječ o načinu njezina izbora na mjesto predsjednice EK istaknuo je kako se premijer Andrej Plenković zalagao za ono što je u EPP-u dogovoreno, a to je podržati spitzenkandidata Manfreda Webera. Kaže da je nakon prijedloga da socijalist Frans Timmermans bude na čelu EK i Angela Merkel shvatila da se europski problemi rješavaju na europskom tlu pa su kasnije svi podržali Ursulu von der Layen na čelu Europske komisije.

“Svatko može dobiti dio kolača u Europskoj uniji. Činjenica da gospodin Plenković 20. studenoga organizira kongres EPP-a na koji će doći i predsjednica EK znači dosta jer se želi istaknuti uloga HDZ-a u proeuropskom putu.”

O hrvatskom kanadidatu ili kandidatkinji za europskog povjerenika kaže da imaju dosta vremena do 26. kolovoza istaknuti kandidata.

“Sudeći po njihovom razgovoru (Ursule von der Leyen i Andreja Plenkovića) danas mislim da postoji dobro razmišljanje i osjeća se da bi mogli dobiti odgovarajući resor koji bi odgovarao našim interesima, a mi bili dominatni važnim resorom unutar Europske komisije”, kaže Radman, ali ne otkriva koji bi to resor mogao biti.

Smatra da će Hrvatska biti spremna za predsjedanje Europskom unijom, ali i dodaje da nam predstoji još puno posla. “U triju smo s Rumunjskom i Finskom, od 1. siječnja preuzimamo, a od nas preuzima Njemačka.

Postoji solidarnost zemalja i EK. Mi smo 720 službenika osposobili, to je jedna praksa s kojom se prvi put suočavamo i to je jedan protokol načelnog ponašanja”, istaknuo je i dodao da su prioriteti Hrvatske sukladni agendi za Europu Ursule von der Leyen.

Odnosi sa susjedima

Kada je riječ o ulasku Hrvatske u Schengen kaže kako ne možemo ništa prejudicirati, ali i da je činjenica kako je MUP odradio odličan posao oko ulaska u Schengen. Dodao je i da ne može govoriti u ime ostalih zemalja članica kako će se izjasniti po ovom pitanju.

Planira ponovno uspostaviti dijalog sa Slovenijom. “Sigurno neće ostati status quo i u kakvom god modelu bude riješeno morat će se riješiti. Bio bih realni optimist u pogledu hoće li se problem riješiti do kraja mandata”, rekao je.

Za odnose s BiH kaže kako se i najkompleksniji problemi mogu riješiti ako ima volje.

“Želimo da BiH ima europsku perspektivu. Mora se riješiti problem izbornog zakona. Hrvatska je za sva tri naroda, a nijednom na štetu”, zaključio je za N1.

Izvor: narod.hr/N1

na vrh članka