Osiguranicima u HNŽ-u veće pogodnosti u liječenju

Osiguranicima u HNŽ-u veće pogodnosti u liječenju

Zbog donošenja nove liste lijekova kojom su proširena prava osiguranika, na sjednici Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije usvojen je novi Pravilnik o sufinanciranju troškova liječenja, nabavke lijekova i medicinskih sredstava. Tako su sada na Pozitivnoj listi lijekovi za epilepsiju, okskarbazepin, topiramat, pregabalin, gabapentin, levetiracetam, Na-valproat i lijekovi za duševne bolesti, aripiprazol, kvetiapin i escitalopram, piše Dnevni avaz.  

Također, s Pozitivne liste lijekova skinuti su somatotropin (hormon rasta) i alfa dornaza (lijek za cističnu fifrozu), a bit će, rečeno je u ZZO-u, financirani preko Pravilnika u stopostotnom iznosu. Za financiranje ovih lijekova osiguranici mogu podnijeti zahtjev nadležnim područnim uredima Zavoda. 

Uz to, izmjene Pravilnika odnose se i na povećanje prava osiguranika u liječenju niskomolekularnim heparinima, gdje je odobreno razdoblje liječenja povećano sa četiri na šest tjedana nakon poroda. Kada je riječ o liječenju pothranjenosti kod djece i omladine do navršene 26. godine života, učešće Zavoda povećano je sa 100 KM na 500 KM mjesečno, a najduže šest mjeseci. 

"Za sve osiguranike Zavoda koji se liječe od amiotrofične lateralne skleroze postotak sudjelovanja Zavoda povećan je sa 50 na 100, a povećana su prava djece oboljele od bulozne epidermolize",  kazali su iz ZZO-a HNŽ. 

Šestomjesečno izvješće o financijskom poslovanju ZZO-a pokazao je da su ostvareni prihodi u iznosu od 73,9 milijuna KM. To je 53,57 posto od iznosa predviđenog ovogodišnjim planom, dok su rashodi, kako je rečeno, manji od planiranih budući da je realizacija razvojnih projekata ZZO-a planirana za drugu polovicu godine.

Pogled.ba

na vrh članka