Aluminij kreće sa isplatama otpremnina, za početak osigurano 4,5 milijuna KM

Aluminij kreće sa isplatama otpremnina, za početak osigurano 4,5 milijuna KM

Više od 500 radnika ugašene mostarske kompanije Aluminij bit će proglašeno tehnološkim viškom, a ima i onih koji će zatražiti sporazumni raskid ugovora. Za sve njih osigurana su sredstva za otpremnine koja u prvoj fazi iznose oko 4,5 milijuna KM.Nakon jučerašnjih izjava Dragana Čovića i zaključaka sa sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH te obećanja da su osigurana sredstva za isplate otpremnina, jutros je organiziran sastanak uprave kompanije i predstavnika sindikata. 

Stjepan Bevanda, zamjenik predsjednika Skupštine Sindikata Aluminija, kazao je poslije današnjeg sastanka kako je uprava obavijestila sindikate da su osigurana sredstva za otpremnine, ali da postoje određene zakonske procedure koje se u kratkom roku moraju ispoštovati. . 

"Njihova je priča da bi trebali dati suglasnost, a mi ništa ne možemo bez skupštine. Zbijeni smo rokovima jer se sve treba riješiti do 1.9. Sat vremena smo pričali, ali se ništa nismo dogovorili", kazao je Bevanda. 

Dodaje kako uprava mnogo odgovornosti prebacuje na Sindikat, da su dobili neke ponude, ali da se bez sjednice najvišeg organa sindikalne organizacije ništa ne može odlučiti. 

"Danas je spominjan sporazumni raskid ugovora po kojem bi radnici trebali dobiti otpremninu, ali neće imati prava s biroa i osiguranje kredita. To se odnosi na manji broj radnika, desetak ili petnaest, kojima je ponuđeno da rade za mnogo manje para nego što im treba da servisiraju svoj život", kazao je Bevanda. 


Ostaje i dalje odluka Sindikata da u slučaju raskida ugovora bez isplate otpremnina, oni izlaze na ulice. Predviđeni su protesti ispred zgrade HDZ-a i Vlade Federacije BiH. Otpremnine će se isplaćivati na osnovu važećih zakonskih odredbi, a kako Bevanda kaže prva isplata otpremnina ukupno obuhvata sredstva oko 4,5 milijuna KM.

Kako piše Klix.ba, predsjednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović jučer je poslije sjednica predsjedništva kazao kako su ispunjena sva obećanja radnicima Aluminija, da će se isplatiti otpremnine radnicima, a da pokretanje proizvodnje čeka strateškog partnera jer se na druge načine ne mogu osigurati potrebna sredstva. Podsjećamo, bivšem gigantu koji je nekad zapošljavao više od 900 radnika struja je isključena 10. srpnja što je dovelo do automatskog prekida proizvodnje. Strateški partner koji se u posljednje vrijeme dovodi u vezu s preuzimanjem Aluminija je kineska korporacija CMEC koju zastupa jedna izraelska agencija.

Pogled.ba

na vrh članka