Umrla Nermina Kurspahić, publicistkinja, esejistica i književna kritičarka

Umrla Nermina Kurspahić, publicistkinja, esejistica i književna kritičarka

Nermina Kurspahić (1956.), publicistkinja, esejistica, književna, kazališna i likovna kritičarka, preminula je danas u Sarajevu.Nermina Kurspahić je osnovnu školu i gimnaziju završila u Sarajevu, gdje je diplomirala na Filozofskom fakultetu, na Odsjeku za komparativnu književnost i teatrologiju.

Na istom fakultetu studirala je arapski i engleski jezik i književnost. Pohađala je i postdiplomske studije iz Teorije književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Pisala je i objavljivala tekstove i kritike još u vrijeme studiranja. Njeni su tekstovi objavljivani su u časopisima i publikacijama diljem bivše Jugoslavije - "Maske" iz Ljubljane, "Scena" iz Novog Sada, "Ladus" iz Beograda, "Oko" iz Zagreba, "Borba", "Oslobođenje", "Književne novine", "Lica"..., a, također, i u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Engleskoj, Meksiku.

Kurspahić je bila i glavna i odgovorna urednica najstarijeg i najuglednijeg magazina za umjetnost, kulturu, nauku i društvena pitanja u BiH - Odjek, koji je upravo zahvaljujući njoj izlazio i za vrijeme opsade Sarajeva.

Također, bila je članica P.E.N. Centra BiH i Društva pisaca BiH, te angažirana u Međunarodnoj asocijaciji likovnih kritičara AIC.

Dobitnica je nagrade SOROS za "Iščezavanje plavih jahača"  1996, prve nagrade "Alija Isaković" za najbolji originalni dramski tekst "All on board"  Preporod 2005, te Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 2005. godine.

Sahrana Nermine Kurspahić bit će obavljena u petak na groblju Vlakovo, a točno vrijeme sahrane bit će priopćeno naknadno.

Pogled.ba

na vrh članka