HDZ BiH: Vratiti se političkom dijalogu, formirati vlast kako bi se ubrzao euroatlantski put BiH

HDZ BiH: Vratiti se političkom dijalogu, formirati vlast kako bi se ubrzao euroatlantski put BiH

-Potpisom Principa za formiranje Vijeća ministara BiH, dogovorom predsjednika SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, izbornih pobjednika Općih izbora 2018., prije točno 30 dana, nažalost, nije rezultirao novom vlasti i realizacijom dogovora. Ostala je samo želja za napretkom i inzistiranje hrvatske strane na kompromisu – Stoji u priopćenju za javnost HDZ-a BiH, javlja HMS.

Iz HDZ-a poručuju da ovakvo stanje nikomu ne odgovara, BiH se gura u još dublju političku krizu, udaljava od euroatlantskih integracija, te provedbe ključnih reformi.

“Nakon isteka dogovorenog roka od 30 dana, ponavljamo, rješenje isključivo može biti dogovor i kompromis, na što dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH skoro godinu dana pozivaju. Odgovornim pristupom moramo omogućiti da izborni pobjednici uspostave vlast, što je u interesu svih konstitutivnih naroda i građana BiH”, priopćeno je.

Istaknuto je da europski i euroatlantski put BiH zagovaraju politički predstavnici Hrvata u BiH.

“Predstavnici hrvatskog naroda nemaju nikakvih dvojbi oko članstva BiH u EU i NATO-u, te provedbe ključnih reformi kako bi se osigurala stabilnost, napredak i bolji životni standard”, navodi se te dodaje:

-Naši partneri na bošnjačkoj i srpskoj stani imaju pravo na različite poglede vezane za budućnost naše zajedničke domovine BiH. Moramo se maksimalno uvažavati, te kroz zajedništvo i istinsku zaštitu konstitutivnih naroda graditi modernu i europsku BiH – stoji u priopćenju.

Iz HDZ-a naglašavaju da su upravo Principi za uspostavu vlasti putokaz za kompromis koji je nužno učiniti.

“Upravo potpisani Principi za uspostavu vlasti su pravi primjer kompromisa i realnog promišljanja što je doista BiH, te se, ponavljamo, moraju žurno realizirati. To je pravi put i jedino rješenje”, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

/HMS/

na vrh članka