Veleposlanstvo SAD-a u BiH o Mahmuljinu: Veličanje ratnih zločinaca sprječava napredak BiH

Veleposlanstvo SAD-a u BiH o Mahmuljinu: Veličanje ratnih zločinaca sprječava napredak BiH

Sakib Mahmuljin, umirovljeni general tzv. Armije Bosne i Hercegovine i zapovjednik Trećeg korpusa Zloglasnog odreda El Mudžahid kojem se na Sudu Bosne i Hercegovine dokazuje krivnja za zločine u Vozući, dobitnik je javnog priznanja Zeničko-dobojske županije, odnosno Plakete ZDŽ, a bio je predložen i za počasnog građanina ZDŽ.

Veleposlanstvo SAD-a u BiH za Dnevnik.ba kazalo je kako geste poput ovih i veličanje ratnih zločinaca sprječavaju napredak BiH.

Skupina građana i vijećnika Zeničko-dobojske županije, kao i predsjednik Skupštine Ćazim Huskić, obrazloženjem besramnog prijedloga Mahmuljina za Plaketu počasnog građanina, bacili su sol na ranu svim njegovim žrtvama navodeći kako je “Svojim vojnim ponašanjem i nesebičnim naporima pozitivno utjecao na razvoj međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, humanosti i tolerancije među ljudima različitih nacija, religija i kultura”.

Podsjećamo, Mahmuljin je osumnjičen za ratne zločine najgore vrste koji su se od strane mudžahedina događali u ratu u BiH, a zloglasni odred El Mudžahid je u ratu u BiH bio pod kontrolom tzv. Armije BiH, za čije je monstruozne zločine u Vozući Haški tribunal osudio Rasima Delića.

Veleposlanstvo SAD-a u BiH kazalo je za Dnevnik.ba kako politički akteri u BiH trebaju imati ozbiljan odnos prema ratnim zločinima, i veličanju ratnih zločinaca, te da geste poput ovih i veličanje ratnih zločinaca sprječavaju napredak BiH.

Odgovor Veleposlanstva SAD-a prenosimo u cijelosti i bez uredničkih intervencija:

Ako Bosna i Hercegovina želi ići putem istinskog pomirenja, svi, a posebno politički akteri u BiH treba da imaju ozbiljan odnos prema ratnim zločinima i onima koji su za njih odgovorni.

Napredak BiH sprječavaju geste poput veličanja optuženih za ratne zločine.

/HMS/

na vrh članka