Nelegitimni hrvatski zastupnici u Skupštini TŽ podnose prigovor povrede vitalnog nacionalnog interesa

Nelegitimni hrvatski zastupnici u Skupštini TŽ podnose prigovor povrede vitalnog nacionalnog interesa

Klub zastupnika Hrvata u Skupštini Tuzlanske županije održao je danas sjednicu na kojoj je jednoglasno donesena Odluka o podnošenju prigovora povrede vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog konstitutivnog naroda.

Naime, 20.7.2019. godine izabrana je Vlada Tuzlanske županije koja po svojoj etničkoj strukturi ne odgovara strukturi stanovništva prema popisu iz 1991. godine, koji se uzima kao referentna u Ustavu Tuzlanske županije za formiranje izvršne vlasti Županije, javlja BHRT.

Aktualna Vlada Tuzlanske županije nema niti jednog ministra iz reda hrvatskog konstitutivnog naroda, te iz ovakvog činjeničnog stanja i proizlazi Odluka Kluba zastupnika Hrvata u Skupštini Tuzlanske županije.

Navedena Odluka je, u skladu s Poslovnikom Skupštine Tuzlanske županije, dostavljena predsjedniku Skupštine Tuzlanske županije na dalje postupanje, a Klub zastupnika Hrvata u Skupštini Tuzlanske županije ovom prilikom poziva sve županije u Federaciji Bosne i Hercegovine da ispoštuju princip zastupljenosti konstitutivnih naroda u organima vlasti, navode iz Službe Skupštine.

Skupština ne odražava većinsku volju Hrvata

Klub Hrvata u Skupštini Tuzlanske županije čine Vedrana Petrović iz SDP-a i Boris Krešić iz DF-a koji su u skupštinske klupe dospjeli dominantno glasovima Bošnjaka, piše Hrvatski Medijski Servis.

Podsjećamo, predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH Soli koji je bio i nositelj liste na proteklim izborima stranaka okupljenih oko HNS-a Danijel Nikolić nedavno je u izjavi za HMS istaknuo da i ovaj saziv Skupštine Tuzlanske županije ne odražava većinsku volju Hrvata iskazanu na proteklim izborima.

„Kad analizirate rezultate zadnjih izbora može se jasno vidjeti da stranke okupljene oko HDZ BiH uživaju približno 80 posto podrške unutar hrvatskog naroda na području Tuzlanske županije, ali to nažalost nije dovoljno da imamo zastupnika u ovom zakonodavnom tijelu jer je izborni prag od oko 6400 glasova teško dostići kad ste usmjereni isključivo na hrvatsko biračko tijelo, pojasnio je tada Nikolić te dodao kako nije dobro da drugi odlučuju u ime Hrvata tko će ih predstavljati, ali bi se onda trebalo vratiti i na sam izbor zastupnika i tražiti model kako osigurati legitimnu zastupljenost svakog od naroda u tijelima vlasti na svakoj od razina.

Ni jednog Hrvata u županijskim institucijama

Koliko je stanje loše u pogledu zastupljenosti pokazuju i službeni podaci u kojima je navedeno da je veći dio županijskih institucija bez i jednog državnog službenika iz reda hrvatskog naroda, a to su Ured premijera, Ured Vlade, Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo obrazovanja, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo kulture, Ured za zakonodavstvo, Zavod za prostorno planiranje, Poljoprivredni zavod, županijska Uprava za šumarstvo, županijski Zavod za pružanje pravne pomoći. Pored ovoga upitna je i zastupljenost u javnim poduzećima do čijih podataka je teško doći.

/HMS/

na vrh članka