Košarac: Zvizdić treba podnijeti ostavku na mjesto predsjedatelja Vijeća ministara

Košarac:  Zvizdić treba podnijeti ostavku na mjesto predsjedatelja Vijeća ministara

Šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac rekao je kako je rok za implementaciju sporazuma, koji su potpisali lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH, istekao te da očekuje kako će SNSD na tijelima stranke u sljedećim danima definirati buduće korake i političko kretanje.

“U tom smislu očekujemo da ćemo definirati i kretanja koja se odnose na Kolegij Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH Denisa Zvizdića. Smatram da bi bilo politički moralno i odgovorno da Zvizdić podnese ostavku na mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH”, kazao je Košarac.

Istaknuo je da se ni u jednoj zemlji s parlamentarnom demokracijom ne može vidjeti da jedan čovjek u isto vrijeme može biti predsjedavajući i izvršne i zakonodavne vlasti. On je rekao da bez imenovanja mandatara za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u Predsjedništvu BiH nema ni sjednica Zastupničkog doma PSBiH.

“Naš stav je potpuno jasan, bez imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH nema apsolutno nikakvih uvjeta za bilo kakva politička kretanja u Zastupničkom domu PSBiH”, rekao je Košarac, prenosi Klix.ba.

Kako kaže, potrebno je prije svega definirati tko je vlast, a tko opozicija na državnom nivou i nakon toga konstituirati parlamentarne komisije.

Košarc je upitan i ostavlja li SNSD prostor za eventualno formiranje vlasti s nekim drugim političkim strankama.

“Naš stav je da se vlast na nivou institucija BiH sastavlja od izbornih pobjednika. Mi poštujemo izbornu volju Bošnjaka i Hrvata. Definitivna volja Bošnjaka je SDA, Hrvata HDZ-a, a Srba SNSD. Mislim da bi bilo nelogično da se negira volja jednog naroda. Smatramo da postoje kapaciteti da bez uvjetovanja dođe do konstituiranja vlasti”, kazao je Košarac.

Do kraja godine isteći će mandati desetini direktora na nivou institucija BiH, a koje će prema svim procjenama imenovati stari saziv Vijeća ministara BiH. Košarac je rekao kako nije dobro da se ulazi u konkursne procedure i imenovanja sa strukturom vlasti kojoj je prošao rok.

“Toj strukturi s aspekta RS-a građani nisu dali podršku. Bilo bi sasvim logično da se sačeka konstituiranje Vijeća ministara BiH. Tek onda treba otvoriti postupak raspisivanja konkursa za izbor direktora”, rekao je Košarac.

/HMS/

na vrh članka