Parlament FBiH naredio rekonstruiranje rudnika, a EPBiH će procijeniti njihovu održivost

Parlament FBiH naredio rekonstruiranje rudnika, a EPBiH će procijeniti njihovu održivost

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH donio je danas zaključke kojim je odlučeno da se pristupi restrukturiranju rudnika u ovom entitetu, a da Elektroprivreda BiH izvrši analizu sposobnosti svakog rudnika, održivost eksploatacije uglja, te predloži zatvaranje neodrživih pogona i zbrinjavanje radnika.Na sjednici je odlučeno i da počnu pripreme za usuglašavanje novog kolektivnog ugovora za rudare, prenosi Klix.ba

Na sjednici je usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima, a jedna od osnovnih odredaba je da će stranci koji počine prekršaj u FBiH morati da plate pripadajuće kazne ili troškove postupka prije nego što napuste BiH.

Predložena je i privremena zabrana izlaska takvih pojedinaca iz BiH posredstvom Službe za poslove sa strancima.

Na sjednici nisu usvojeni izvještaji zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" i "Bakovići", te Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine "Pazarić", kao ni Ustanove iz oblasti socijalne zaštite Ljubuški.

Zastupnički dom FBiH zadužio je federalno Ministarstvo rada i socijalne politike da razmotri izvještaje ovih zavoda i sa nalazima Federalne uprave policije, tužilaštva i Kancelarije za reviziju institucija FBiH podnese izvještaj ovom domu o urađenom u roku od 60 dana.

Zadužena je i Vlada FBiH da za zavodu "Pazarić" izdvoji interventna sredstva za predstojeću sezonu grijanja, kao i da predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike FBiH što prije posjete ovu ustanovu.

Direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine "Pazarić" Redžep Salić rekao je danas u obraćanju zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH da je situacija u zavodu katastrofalna.

Prema njegovim riječima, štićenici u Zavodu žive jako loše, a radnici rade u nemogućim uvjetima i veoma su malo plaćeni.

On je rekao da je prethodnih godina u sklopu Zavoda, prije njegovog dolaska na čelo ove ustanove, napravljeno više objekata bez urbanističke i građevinske dozvole, a da je samo na jednom od objekata sudski vještak utvrdio razliku od 300.000 KM.

Na sjednici je usvojen i Program rada Vlade FBiH za ovu godinu, kao i nekoliko akcionih planova, ali nije podržan izvještaj o radu i financijsko-materijalnom poslovanju Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom za prošlu godinu.

Naredna sjednica trebalo bi da bude održana 24. i 25. rujna.

Pogled.ba

na vrh članka