Bošković: Osigurati oboljelima od dijabetesa aparate za mjerenje razine glukoze u krvi

Bošković: Osigurati oboljelima od dijabetesa aparate za mjerenje razine glukoze u krvi

U Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvaćena je inicijativa „Za život s manje boli”. Donošenje ove odluke predstavlja prekretnicu u odnosu institucija prema pitanju osiguravanja uvjeta za kontinuirano mjerenje razine glukoze u krvi, odnosno, osiguranja tehnologije koja to omogućuje.Kako je rekao za Pogled.ba zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mladen Bošković, ovo je jedna od rijetkih tema oko koje su bili suglasni svi zastupnici, što je pokazatelj kako je svima jasno kako potpora ovoj inicijativi može donijeti isključivo pozitivne promjene i osiguranje učinkovitije borbe protiv dijabetesa i komplikacija koje ta bolest stvara oboljelima.

- Onaj tko je pročitao inicijativu i vidio što traže ljudi koji stoje iza nje može samo zaključiti kako se radi o projektu kojeg treba podržati. Zastupnički dom je potporom inicijativi dao veliki vjetar u leđa, ali treba reći kako je mnogo još posla ostalo kako bi se inicijativa provela u djelo. Sada je ovo pitanje na izvršnoj vlasti i drugim institucijama koje sve moraju pretočiti u zakon i osigurati da oboljeli od dijabetesa imaju mogućnost korištenja aparata za kontinuirano mjerenje razine glukoze u krvi. Nadam se kako će svi poduzeti maksimalne napore kako bi se trajanje procedura skratilo što je to više moguće, a ja mogu samo reći kako će Zastupnički dom i dalje svim silama podržavati ovu inicijativu - rekao je Bošković za Pogled.ba govoreći o ovoj temi.

Inicijativa "Za život s manje boli" pokrenuta je prvenstveno kako bi se djeci osigurala nabava aparata za kontinuirano mjerenje razine glukoze u krvi, čime bi nestala potreba da oboljeli nekoliko puta dnevno koriste igle da bi saznali na kojoj razini im je glukoza u krvi. Osim toga, senzori kojima se mjere vrijednosti glukoze daju odgovore i na brojna druga pitanja kao što su prosječne vrijednosti glukoze, postojanje velikih oscilacija, a sve to u konačnici osigurava da se pacijentu odredi odgovarajuća terapija i bolest uspješno drži pod kontrolom.

- Ono što je bitno, pa čak i najbitnije je to da mi inzistiramo na tome da se svim oboljelim osiguraju kontinuirani mjerači jer smatramo da će eventualnim prebacivanjem s Federalnog zavoda na županijske ponovo doći do problema, odnosno da tako sva djeca i svi oboljeli neće biti u istom položaju - rekao je nedavno za Pogled.ba Adnan Beganović, jedan od pokretača grupe Libre koja je sudjelovala u stvaranju spomenute inicijative.

Činjenica jeste kako je potrebno još mnogo toga kako bi se od inicijative došlo do realizacije iste, ali do sada učinjeno daje realnu nadu kako će ishod priče u konačnici biti pozitivan. Inače, aparati za kontinuirano mjerenje razine glukoze u krvi u zemljama regije su svrstani u kategoriju ortopedskih pomagala i već odavno su dostupni dijabetičarima. Vrijeme je da i Bosna i Hercegovina konačno učiti takav iskorak. 

/HMS/

na vrh članka