Dodik: Cilj povećanje nataliteta u RS

Dodik: Cilj povećanje nataliteta u RS

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji nazoči humanitarnoj utakmici na gradskom stadionu u Banjaluci, istakao je da je ovo prilika da se ljudi okupe oko divne ideje i da se skrene pažnja na značaj povećanja nataliteta u Republici Srpskoj.

“Društvo ima osjećaj i potrebu da skrene pažnju na problem rađanja i da potakne sve ljude, majke, prije svega, da donose lake odluke u tom pogledu, računajući na opće društvenu potporu”, rekao je Dodik za RTRS.

On je naveo da je ova utakmica dio ukupnih napora koji se ulaži u Srpskoj i zahvalio predsjedniku fondacije “Djeca nam se rađala” Vladi Đajiću i njegovom timu koji su osmislili ovakve aktivnosti i danas skrenuli pažnju i dali doprinos promociji ove ideje.

Dodik je napomenuo da aktualna vlast pokušava napraviti jednu odgovornu i sustavnu pronatalitetnu politiku.

“Moramo krenuti od najmanjeg uzrasta, od toga da prije svega pružimo potporu obitelji, mladima u reproduktivnoj fazi da rađaju djecu, da znaju da ih čeka odgovorno društvo, koje će im osigurati i za narednih nekoliko godina učiniti da predškolsko obrazovanje bude što jeftinije, odnosno besplatno”, naveo je Dodik.

On je dodao da će se nastojati pomoći mladim bračnim parovima u rješavanju stambenih kredita, zapošljavanja i standarda uopće.

Dodik je poručio da treba imati veliku obitelj, da je to jedino što je važno u starijim godinama, te napomenuo da on ima šestoro unučadi. “Svaki dan prva moja interesiranja su kako su oni, kako je u školi vrtićima, jesu li zdravi”, dodao je Dodik.

Prvom revijalnom utakmicom – između ekipa liječnika UKC Banja Luka i novinara “Sedma sila” na gradskom stadionu u Banjaluci danas je službeno počela kampanja “Djeca nam se rađala”, u organizaciji istoimene fondacije, s ciljem podizanja svijesti o značaju povećanja nataliteta u Republici Srpskoj.

Nakon ove utakmice na Gradskom stadionu u Banjaluci uslijedila je i humanitarna nogometna utakmica veterana beogradske “Crvene zvezde” i banjalučkog “Borca”.

/HMS/

na vrh članka