Mahmutbegović: Deklaracije drugih stranaka su antidaytonske, deklaracija SDA nije antidaytonska

Mahmutbegović:  Deklaracije drugih stranaka su antidaytonske, deklaracija SDA nije antidaytonska

Potpredsjednica Stranke demokratske akcije (SDA) Melika Mahmutbegović smatra da su tendenciozni, zlonamjerni i neutemeljeni verbalni napadi i pritisci koji od nekih političkih čimbenika dolaze povodom programske deklaracije SDA usvojene na nedavnom sedmom kongresu te stranke.

– Realnost je da je programska deklaracija, koja sadrži i reformu Ustava BiH, nešto što je bilo i na prethodnim kongresima 2009. i 2015. godine. Prema tome, problematiziranje u ovom momentu nečega što nije ni antidaytonsko ni protuustavno ni protiv države, govori da oni koji to rade, žele postići određeni cilj – da se SDA optuži za antiustavno ili antidaytonsko djelovanje premda to rade druge stranke, kroz njihove deklaracije. Poznato je da deklaracija SNSD-a iz 2015. jasno definira jednostranu secesiju Republike Srpske pa usprkos tomu, tada nije bilo komentara ni iz Srbije ni od HNS-a. Svi su prešutjeli tu deklaraciju kao da je nešto normalno – rekla je Mahmutbegović za agenciju Fena.

Deklaracija Stranke demokratske akcije, po njenim daljnjim navodima, ne zaslužuje tu vrstu napada i SDA odbacuje sve navode o antiustavnom karakteru ovog dokumenta.

Napadi koji se povodom deklaracije dešavaju u zadnje vrijeme neće, kako kaže, Stranci demokratske akcije uskratiti da ima legitiman cilj jer ona ima legitimnost kazati da hoće u budućnosti funkcionalnu, građansku državu sa zaštićenim pravima svakog građanina u svakom njenom dijelu.

– Mislim da sve više građana u Bosni i Hercegovini razmišlja na taj način i to je nešto što ne remeti sadašnji status, ali je naše pravo da iskažemo taj cilj jasno pokazujući i kazujući da bilo kakva promjena Ustava BiH ne može doći željom samo jednog naroda već konsenzusom i dogovorom sva tri. Naravno, očekujem da će u budućnosti sva tri naroda shvatiti potrebu da imamo funkcionalnu državu u kojoj ćemo svi imati jednaka prava, državu koja će biti dio Europske unije. Mislim da je to dobro za sve građane i narode u Bosni i Hercegovini – zaključila je Mahmutbegović.

/HMS/

Video sadržaj

na vrh članka