Čelnici Vlade FBIH s predstavnicima županija razgovarali o porezu na dohodak

Čelnici Vlade FBIH s predstavnicima županija razgovarali o porezu na dohodak

Federalni premijer Fadil Novalić, zamjenici premijera, federalna ministrica financija Jelka Milićević i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, održali su danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sastanak s predstavnicima županija, većinom premijera i ministara financija. Na sastanku su detaljno predstavljeni prijedlozi zakona o porezu na dohodak i o doprinosima s utvrđenim amandmanima.

Ministarstvo financija je za sudionike pripremilo detaljnu prezentaciju novih zakonskih rješenja s projekcijama za buduće razdoblje. Naglašeno je da rješenja imaju neutralan učinak na izvanproračunske fondove i da se u najpesimističnijim varijantama očekuje blagi rast prihoda.

Premijer Novalić je naglasio važnost zakona koje je Vlada FBiH utvrdila na prošloj sjednici i koji bi se uskoro trebali naći pred parlamentarcima.

– Cilj je da vam na stručnoj razini i činjenicama damo odgovore na eventualna pitanja i pojasnimo nejasnoće, uz nadu da ćete podržati ova reformska rješenja – rekao je premijer.

Zamjenica premijera i ministrica financija Milićević je rekla da su zakoni o porezu na dohodak, doprinosima, te računovodstvu i reviziji, kao i zakon o registru financijskih izvještaja vrlo važni za Federalnu vladu kao i za županijske vlade.

– U ministarstvu financija smo ponosni na ove zakone, uspjeli smo uspostaviti ravnotežu, smanjiti stopu doprinosa tako da ne ugrozimo izvanproračunske fondove, a da imamo neoporezivi dio plaća u iznosu do 800 KM. Ovi reformski zakoni stvaraju osnovu za bolje poslovno okruženje – rekla je, između ostalog, ministrica Milićević.

Zamjenik premijera i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je kazao da prilikom reformskih aktivnosti mora postojati koordinacija i razmjena iskustava sa županijama, dodavši da se kod zakona o porezima i doprinosima morao naći balans i da su sadašnja rješenja najracionalnija.

– Očekujemo ovako dobru suradnju sa županijama dugotrajno i u drugim oblastima – rekao je ministar Drljača.

Nakon prezentacija zakonskih rješenja s projekcijama, vođena je široka i konstruktivna diskusija, a predstavnici županija su kazali da podržavaju ove reforme.

Svi sudionici su naglasili potrebu da ovi zakoni što prije budu razmatrani u Federalnom parlamentu, jer vlasti na svim razinama već rade na pripremama proračuna za narednu godinu, za što su ovi zakoni veoma važni – priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

/HMS/

na vrh članka