Kovačević: PDP i SDS imaju legitimitet jedino biti daleko od vlasti

Kovačević: PDP i SDS imaju legitimitet jedino biti daleko od vlasti

Јedino što su SDS i PDP dobili na izborima jeste poruka da ne trebaju biti ni blizu vlasti zbog čega bi izjava predsjednika ovih stranaka Mirka Šarovića i Branislava Borenovića da imaju izborni legitimitet za pregovore o formiranju Vijeća ministara, da nije tragična, bila komična, izjavio je glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević, prenosi Srna.

Oni imaju izborni legitimitet sudjelovati u pregovorima o formiranju vlasti na isti način na koji svaka poražena stranka i svaka stranka kojoj su građani na izborima poručili da nisu njihov izbor bilo gdje u svijetu ima legitimet sudjelovati u formiranju vlasti – naglasio je Kovačević.

On je rekao da mora podsjetiti i SDS i PDP da je demokratska praksa svuda u svijetu da oni koji pobijede na izborima formiraju vlast i da oni predstavljaju građane u vlasti.

Kovačević je ukazao na činjenicu da SNSD sa svojim koalicijskim partnerima u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ima devet zastupnika za razliku od SDS-a i PDP-a koji zajedno imaju četri zastupnika, te da SNSD u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH ima četiri delegata, a oni zajedno – jednog.

– Postavljam im pitanje gdje pronalaze logiku i gdje vide famozni legitimitet u tome što imaju četiri naspram devet i jedan naspram četiri. Apsolutno je jasno svakome, pa čak i onome tko ne zna ništa o politici i političkim zbivanjima da je na izborima u Srpskoj apsolutnu podršku građana dobio SNSD sa svojim koalicijskim partnerima, a da je jedino što su dobili SDS i PDP poruka da ne trebaju biti ni blizu vlasti – kaže Kovačević.

On je ponovo pozvao SDS i PDP da se uozbilje, prihvate ulogu koju su im građani namijenili na izborima i shvate da politike ucjene koje Sarajevo isporučuje SNSD-u ustvari isporučuje Republici Srpskoj.

“Sarajevo od Srpske zahtjeva da mu se pokori i da se ponaša samo po njegovom diktatu. SNSD se nikada neće pokoriti i uvijek će štiti interese građana Republike Srpske. Neka se oni (SDS i PDP) sami dobro zapitaju na kojoj su strani, trenutno su apsolutno na pogrešnoj”, rekao je Kovačević.

Radmanović: Nedemokratski i štetan pristup Šarovića

U BiH nedemokratski pristupi i procesi često dolaze iz političkih stranaka koje nikako ne mogu dobiti povjerenje građana, što čini i predsjednik SDS-a Mirko Šarović, zagovarajući smjenu vodstva Parlamentarne skupštine BiH, ističe zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović.

Radmanović naglašava da je štetan Šarovićev pristup da je lako pronaći 22 ruke za smjenu vodstva Parlamentarne skupštine BiH.

Prema njegovim riječima, predsjednik SDS-a, odnosno stranke koja godinama dobija manjinsku podršku na izborima u Republici Srpskoj, a na razini BiH ostvaruje vlast, zagovara nedemokratski pristup prema kojem bi u vlasti sudjelovale političke stranke sa manjinskom izbornom podrškom.

Radmanović je naveo da je to štetno za BiH, a pogotovo za Republiku Srpsku.

– To je potpuno neprihvatljivo. Šteta je i za demokratske procese, a bili smo već napravili neke iskorake na tom putu – rekao je Radmanović novinarima u Beogradu, gdje sudjeluje na zasjedanju Skupštine Interparlamentarne unije zajedno sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikolom Špirićem.

/Srna/HMS/

na vrh članka