Strojeva na trasi Počitelj još nema, Kinezi prve kamp, građani čuvaju gomile u Šurmancima

Strojeva na trasi Počitelj još nema, Kinezi prve kamp, građani čuvaju gomile u Šurmancima

Konačno se nešto događa i na „ukletoj poddionici” autoceste na koridoru 5 c Zvirovići – Počitelj.

Istina na samoj trasi još nema pomaka, međutim sredinom prošlog tjedna počeli su radovi na izgradnji kampa gdje će biti smješteni izvođači i njihova operativa.

Upravo je početak tih radova izazvao malu buru, misleći da su ugrožene kamene gomile na lokalitetu na kojem je predviđena gradnja kampa, intervenirala je nekolicina građana, među njima i arheologa amater Vinko Herceg, iz Prologa kraj Ljubuškog.

Uglavnom, predstavnicima kineskih tvrtki objašnjeno je da je riječ o kulturno – povijesnoj baštini, pa su gomile za sada pošteđene, a nadati se da će tako i ostati, piše Radio Čapljina.

Takvo stanje je u i oko budućeg kampa (katastarska općina Šurmanci), a od Vinka Hercega doznali smo da se na samoj trasi nalazi bar tridesetak manjih i većih gomila na lokalitetima Bodenici i Bivolje brdo, te po svemu sudeći naselja iz željeznog, brončanog i bakrenog doba. Uglavnom, dojam je da uz strojeve ima posla i za arheologe.

S obzirom da su ugovori o izgradnji dionice Bijača – Počitelj, poddionica Zvirovići – Počitelj, potpisani još 20. lipnja u Mostaru, očito je da se s početkom radova debelo kasni.

Podsjećamo, početkom rujna privremeno sjedište kineske tvrtke China State Construction Engineering Corporation Ltd., koja je na čelu konzorcija tvrtki iz Kine i Azerbejdžana, u Dretelju, s Ji Pingom, kineskim veleposlanikom u BiH, posjetili su Denis Lasić federalni ministar prometa i veza, te Adnan Terzić direktor JP Autoceste Federacije BiH.

Kako su tada izjavili bosanskohercegovački zvaničnici, posjet je bio ciljan kako bi se ubrzao početak radova. U međuvremenu su počeli radovi na izgradnji kampa za radnike, te proširenju makadamske ceste od Zvirovića prema Dretelju. Uglavnom na trasi je mir, što svakako nije u interesu Čapljine kroz koju je od završetka poddionice Bijača – Zvirovići usmjeren sav promet, uključujući cisterne, tegljače, teške kamione…

Podsjećamo, kada je otvorena poddionica Bijača – Zvirovići, naglašeno je da su i za nastavak do Počitelja osigurana sredstva, te da bi novih 11,3 kilometra autoceste kroz Hercegovinu, trebalo biti završeno 2018 (!) godine. Od tada je prošlo punih pet godina, a jedini rezultat je porast svijesti građana za očuvanje kulturne baštine, dok država uredno plaća tantijeme na odobrene kredite u iznosu od 200 milijuna maraka i slično, piše Radio Čapljina

Izvor: Ero.tel

na vrh članka