Nakon sjednice Gl. odbora: SDA traži podjelu Mostara uz obveznu rotaciju na čelnim funkcijama Grada

Nakon sjednice Gl. odbora: SDA traži podjelu Mostara uz obveznu rotaciju na čelnim funkcijama Grada

Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) donesenim zaključkom pozvao je SNSD da pristupi formiranju parlamentarnih komisija i odustane od blokade rada Parlamentarne skupštine BiH, a HDZ BiH da predloži predstavnike u parlamentarnim komisijama Doma naroda PS BiH, kao i kandidata za poziciju predsjednika Federacije BiH kako bi se pokrenula procedura imenovanja novog saziva Vlade FBiH.

– Blokiranje rada PS BiH je protuustavana, antidaytonski čin, kojim se nanosi ogromna šteta građanima BiH, kao i ekonomiji i integracijskim procesima BiH. Pozivamo OHR i pravosudne institucije da poduzmu mjere u skladu sa zakonom, vlastitim mandatom i obavezama – navodi se u priopćenju SDA.

Također, na današnjoj sjednici Glavni odbor je ocijenio da nakon presude Europskog suda za ljudska prava u vezi s Mostarom, treba pristupiti intenzivnim političkim dogovorima o izmjenama Izbornog zakona i omogućiti održavanje lokalnih izbora u ovom gradu.

SDA poziva sve relevantne stranke da pristupe dogovorima i postizanju kompromisa na bazi navedenih principa.

– Navedene principe je moguće osigurati prethodnim usvajanjem Federalnog zakona o Gradu Mostaru kojim bi se u skladu s Ustavom Federacije Grad Mostar uredio kao jedinstveno gradsko područje s više jedinica lokalne samouprave uz obveznu rotaciju na čelnim funkcijama u Gradu – ističu iz SDA.

Glavni odbor SDA pozvao je Europsku komisiju da se još snažnije i konkretnije uključi u rješavanje migrantske krize na tzv. “Balkanskoj ruti”, te sve nivoe vlasti da povećaju financijska izdvajanja za rješavanje problema priliva migranata, a nadležne institucije da apliciraju na sredstva iz međunarodnih fondova.

Na sjednici je istaknuto da sve institucije trebaju nastaviti s provođenjem nužnih reformi na putu euroatlantskih integracija BiH.

– Povodom inicijative tzv.“mali Schengen“ Glavni odbor ocjenjuje prihvatljivim samo one regionalne integracije koje su pod pokroviteljstvom EU i koje doprinose ostvarivanju političkih, ekonomskih, sigurnosnih interesa BiH. Konačnu odluku o integriranju u okviru „malog Schengena“ moguće je donijeti tek nakon cjelovitih analiza unutar gospodarske zajednice i sigurnosnih struktura BiH – priopćeno je iz SDA nakon sjednice Glavnog odbora.

Izvor: HMS

na vrh članka