Mektić mora isplatiti Stevandiću odštetu zbog klevete

Mektić mora isplatiti Stevandiću odštetu zbog klevete

Osnovni sud u Banjaluci donio je presudu kojom je ministar sigurnosti Dragan Mektić klevetao predsjednika Ujedinjene Srpske i šefa Srpskog kluba zastupnika u Zastupničkom domu PS BiH Nenada Stevandića.

Kako se navodi u presudi Mektić je dužan na ime odštete isplatiti Stevandiću iznos od 2.500 maraka sa zateznom kamatom, te isplatiti sudske troškove u iznosu od 1.126,58 KM sa zateznom kamatom, pišu Nezavisne novine.

Mektić je dužan da sve navedene troškove isplati u roku od 30 dana od dana prijema presude.

Podsjećamo, Stevandić je Mektića tužio za klevetu zbog tvrdnji koje je iznio u emisiji “Ukrštenica” na televiziji RTRS 29. siječnja prošle godine.

Mektić je tada rekao da je “Stevandić s crvenom beretkom i crvenim kombijem maltretirao Srbe po Banjaluci.

“Ma, nisam ga prijavio. Evo MUP-a nek’ istražuje, a on mene ako nije istina nek tuži. Ja ću mu dovesti ljude koje je maltretirao, trpao u kombije i odvodio u neku baraku, maltretirao i tukao. On je ratovao u Banjaluci, ovdje pred Bosnom. Što treba prijaviti? Da je ubijen inspektor Sušnica sad, je li to treba prijaviti?. Ja govorim nek’ MUP ispita nekakvu, da vidi kakva je veza. Neću, to se radi po službenoj dužnosti. Ne možete vi ubiti čovjeka pa reći: ‘De podnesite prijavu da netko istražuje’. Jest, maltretirao je ljude ovdje s crvenim kombijem, crvenom beretkom, pričaju javno pa ja znam, meni su ljudi prilazili u Banjaluci, čak sam neki dan sreo čovjeka, ovdje gdje umirovljenici igraju šah, ja ću javno na televiziju doći reći da me strp’o u taj kombi i odveo”, rekao je tada Mektić.

U obrazloženju presude se navodi da se radi o lažnim i klevetničkim izjavama tuženog, koje su potpuno netočne, kojima on tužitelja trećim osobama koja su gledala ovu emisiju, pa i šire, predstavlja kao ubojicu, jer istog savjesno i namjerno dovodi u vezu sa ubojstvom izvjesnog inspektora Šušnice.

“Pored toga tuženi je iznio i niz izuzetno teških neistina kojima tužitelja predstavlja kao osobu koja je maltretirala, odvodila i tukla Srbe u Banjoj Luci, a koji uporište nemaju ni u jednom dokazu. Zbog predmetnih neistina i uvreda, tužitelj je trpio duševne bolove, narušena mu je čast i ugled njega kao i njegove obitelji. Tužitelj je obiteljski čovjek, ugledan građanin zajednice u kojoj živi i radi, i isti u društvu uživa ugled istaknutog doktora specijalista otorinolaringologije, navodi se.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić potvrdio je da je Osnovni sud u Banjaluci donio presudu kojom je utvrđeno da je Mektić bez ikakvih dokaza i činjenica zasnovanih na odlukama nadležnih institucija iznosio brojne neistine i uvrede na njegov račun.

Stevandić je dodao da je presuda donesena nakon glavne rasprave kojoj su prethodila višestruka odgađanja i odugovlačenja postupka od Mektića, priopćeno je iz Ujedinjene Srpske.

“Moja obitelj, ja, prijatelji, suradnici, institucija u kojoj radim i politička organizacija kojoj pripadam, pretrpjeli smo i još osjećamo posljedice diskreditacije i targetiranja koje su proizvele ovako plasirane laži, klevete i uvrede”, naveo je Stevandić.

On je izrazio nadu da će ova presuda u budućnosti doprinijeti korektnijoj komunikaciji među suprotstavljenim stranama u javnosti i dovesti do izbjegavanja uvreda i svjesno plasiranih laži s ciljem da se bilo tko diskreditira ili ponizi.

“U suprotnom, važno je da se zna da nadležni organi neće dopustiti nekažnjeno ugrožavanje ugleda, časti, osobnog i obiteljskog mira i integriteta bilo koje osobe koja se nađe na meti svjesno plasiranih laži, kleveta i uvreda”, zaključio je Stevandić.

/HMS/

na vrh članka