Izetbegović s hercegovačkom SDA: Vrijeme je...

Izetbegović s hercegovačkom SDA: Vrijeme je...

Čelnik SDA Bakir Izetbegović sastao se u Mostaru s vodstvom hercegovačko-neretvanskog ogranka stranke.

Nakon sastanka, čelnik SDA je rekao kako su prošli kroz stranačka pitanja i ''pitanja koja u ovome trenutku opterećuju funkcioniranje države, pravljenje koalicija, novih vlada i tako dalje''.

''Kada je stranka u pitanju, insistirao sam i na čemu ću insistirati kada je čitava BiH u pitanju jeste da se što više mladih ljudi uvede u strukturu kroz izbore koji su počeli", kazao je Izetbegović. Kako je kazao, upoznao je stranačke kolege iz Hercegovine i Mostara, o bitnim pitanjima kad je u pitanju formiranje vlasti u BiH.

"Kada je u pitanju Vijeće ministara BiH, krajnje je vrijeme da se postupi po onome što smo Dodik, Čović i ja potpisali 5. kolovoza. Konkretno, kad je NATO u pitanju, da se imaju poštivati Ustav, ranije doneseni zakoni, strategije. Ne možemo dopustiti da entitet naredi državi vojnu neutralnost", naveo je.

Poručio je da RS ima svoje predstavnike u Parlamentarnoj skupštini BiH i ako smatraju da trebaju povući neke od ranijih odluka mogu to uraditi na takav legalan način.

"Entitet neće moći da naređuje državi", ponovio je Izetbegović. U najavi sastanka sa HDZ-om, Izebegović je kazao da se rješenje za izbore u Mostaru mora tražiti kroz zakon koji bi bio donesen na razini FBiH.

"Kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH i onoga na čemu HDZ insistira, jedno u okviru implementacije presuda Suda za ljudska prava iz Strasbourgu, po apelaciji Sejdić-Finci, Zornić, Pilav može biti rješavano i to pitanje", kazao je Izetbegović.

Podsjećamo, sastanak s ogrankom SDA i s čelnicima HDZ-a BiH trebao se održati još proteklog tjedna ali je odgođen na zahtjev Izetbegovića. U međuvremenu je održana sjednica Glavnog odbora SDA na kojoj je, između ostalog, zaključeno kako će se SDA zalagati za donošenje federalnog zakona o Gradu Mostaru, kojim bi se u skladu s Ustavom Federacije Grad Mostar uredio kao jedinstveno gradsko područje s više jedinica lokalne samouprave uz obveznu rotaciju na čelnim funkcijama u Gradu.

Izvor: Bljesak.info

na vrh članka