Mostar: Tko su pobjednici Festivala inovacija?

Mostar: Tko su pobjednici Festivala inovacija?

Tech hackathon, startup natjecanje i biznis konferencija, i to sve u jednom tjednu? Radi se o Festivalu inovacija u organizaciji SPARKa uz potporu sponzora Grad Mostar, European Fund for Southeast Europe (EFSE), NSoft i Sportradar. Što se sve događalo, kako je prošlo i tko su pobjednici natjecanja? #NextInnovationHackathon

Tjedan smo počeli hackathonom inspirirajućeg naziva - Next Innovation Hackathon. Prošla su 24 sata, sedam timova je dalo sve od sebe da osmisle i izrade najbolja rješenje na temu Mostar - pametni grad. No, ova tri tima su najviše zadivila žiri:

#1 Tim Adictad je osvojio 5.000 KM za svoj pametni kiosk/terminal koji nudi besplatan WiFi za građane, digitalizira rute, te prikazuje digitalne oglase.

#2 Tim Code Busters je osvojio 3.000 KM svojom aplikacijom za praćenje gradskih autobusa u stvarnom vremenu pomoću GPS trackera.

#3 Tim Cult je osvojio 1.500 KM svojom aplikacijom koja omogućuje građanima Mostara da daju ideje za poboljšanje grada. 

Radionice SMART Culture

Sljedeća dva dana su bila rezervirana za radionicu SMART Culture. Radionica je bila namijenjena svima koji rade u kulturnim ustanovama grada Mostara. Teme koje smo pokrili su inovacije u kulturi, francuska kultura, te digitalizacija i inovacije, a na kraju smo imali i jedan case study. 

Ukupno šest predavača je podijelilo svoje znanje - Igor Izotov (Izotov Consulting), Jesenka Ricl (CroCulTour - Hrvatsko društvo kulturnog turizma/Muzej Slavonije), Raid Faure Abu-Zaideh (Francuski institut u BiH), Luka Prišuljak (Swisscontact) i Đorđe Đorđić (Pixels2Pixels Studio). Cilj radionice je uključivanje IT komponente u promociju grada i kulture, kako bismo novim tehnologijama privukli mlade u Mostar te zajedno osmislili i implementirali nove načine promocije turizma u Hercegovini. 

Next Startup x BETAPITCH natjecanje

I ovaj dio Festivala inovacija je trajao dva dana. Deset odabranih startupa (Rintaj.ba, 15do3, Smart Jusak, Smarm, 2.MOM, MARLEQ, eAgrar, Zoundark, Smart Switch Company i SPORY) su prvi dan dan imali radionicu prezentacijskih vještina te pitching natjecanje na kojem se odlučio kojih osam startupa ide u finale. Finale natjecanja Next Startup x BETAPITCH se održalo u sklopu konferencije, a startupi koji su dobili priliku predstaviti svoju ideju pred glavnim žirijem su 15do3, Smarm, 2.MOM, MARLEQ, eAgrar, Zoundark, Smart Switch Company i SPORY. No tri su ipak morala biti najbolja: 

#1 Tim 15do3 je osvojio 5.000 KM za prvi online planer za frizerske, beauty, wellness & SPA, styling i druge salone u regiji.

#2 Tim eAgrar je osvojio 3.000 KM za IoT rješenje koje poljoprivrednicima nudi znanje i prave mikroklimatske podatke o stanju njihovih usjeva.

#3 Tim 2.MOM je osvojio 1.500 KM za aplikaciju koja automatski podsjeća roditelje kada je vrijeme da svom djetetu dadnu lijek i koju dozu lijeka. 

#NextThingMostar

Finalni događaj Festivala inovacije je bila konferencija Next Thing. Kao što samo ime kaže, cilj konferencije je bio predvidjeti koji su sljedeći trendovi u biznis i startup svijetu. Ekipa od ukupno osam keynote speakera je uistinu bila šarolika prema svojim backgroundima i dosadašnjim iskustvima. Pokrili su teme poput postavljanja i ispunjavanja poslovnih ciljeva, prvih investicija, životnog puta jednog startupa/firme, ali i uspješnih primjera vođenja firme i zaposlenika, te trendova za pametne gradove i kulturu. 

Tako su se s više od 150 posjetitelja družili Slavko Fodor (LotusFlare/PWNRS, Srbija), Marin Trošelj (STEMI education, Hrvatska), Aiste Lehmann (re:event/TIDEA, BiH), Bruno Omerović (Koola, BiH), Dražan Planinić (NSoft, BiH), Darko Bilandžić i Mario Mikić-Vučak (Culex, Hrvatska), te Ladislav Jurić (Baggizmo, Hrvatska). 

Uslijedilo je startup natjecanje Next Startup x BETAPITCH, o kojem smo sve rekli u prethodnom paragrafu ove vijesti. Konferencija je zaključena sa dva panela na teme sljedećih koraka za buduće osnivače startupa i prilikama za investicije u Bosni i Hercegovini na kojima su sudjelovali predstavnici organizacija SPARK, INTERA, UNDP, Mozaik, Finance in Motion, Grad Mostar, Startup Macedonia. 

Događaj je bio u potpunosti besplatan za sve sudionike zahvaljujući Gradu Mostaru, European Fund for Southeast Europe (EFSE), NSoftu, i Sportradaru.

Pogled.ba

na vrh članka